Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-glycerol-v-ledove-tristi-muze-mit-nezadouci-ucinky-na-zdravi/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-768x395.jpg 768w" alt="" width="869" height="447" class="wp-image-81781" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay)
Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) provedl hodnocení zdravotních rizik naměřených hodnot glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť (slushy).
Hodnocení zdravotních rizik úřadem BfR v bodech:
Glycerol je povolen jako potravinářská přídatná látka E 422 pro použití v několika kategoriích potravin včetně ochucených nápojů, nikoli však jako sladidlo. Úřad BfR nemá od výrobců žádné informace o technologické funkci glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť.
Pro použití v potravinách není stanoveno žádné maximální množství; glycerolu může být použito tolik, kolik je třeba („quantum sati ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prulom-ve-slechteni-ryze-vysoke-vynosy-a-nizke-emise-metanu/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Mezinárodní tým vědců dosáhl významného pokroku v boji proti změně klimatu vyvinutím nové odrůdy rýže, která výrazně snižuje emise metanu, ale zachovává vysoké výnosy. Rýže, jedna z hlavních světových potravin, je zodpovědná za přibližně 13 % celosvětových emisí metanu antropogenního původu. Tradičně se však pěstuje na zaplavených polích, což vytváří ideální prostředí pro mikroorganismy produkující metan.
Vědci se zaměřili na pochopení chemických procesů vedoucích k produkci metanu a ve studii publikované v časopise Molecular Plant identifikovali klíčové sloučeniny. Zjistili, že vyšší hladiny fumarátu v kořenových exudátech pod ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zivocisne-produkty-pres-stredoceske-celniky-neprosly/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: Celní správa ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ziv.prod_._orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ziv.prod_._orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="933" height="485" class="wp-image-81748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR, Znehodnocené živočišné produkty
Tisková zpráva Celní správy ČR – Ve čtvrtek 10. 4. 2025 kolem poledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo s přívěsem makedonské imatrikulace. Stalo se tak na 6,5 km dálnice D1 ve směru na Prahu. Vozidlo řídil muž makedonské národnosti. Celníci přikročili k fyzické kontrole dodávky i přívěsu. Hlídka po chvíli na přívěsu objevila větší množství živočišných produktů. Jednalo se zhruba o 155 kg sýra a 60 kg masných výrobků. Řidič celníkům sdělil, že produkty veze z Makedonie do Německa. Muž nebyl schopen hlídce předložit žádné doklady k těmto produktům, vozidl ...