13. leden 2025
13
leden

Opravení domestikační mutace pomohlo k časnější úrodě rajčete

https://bezpecnostpotravin.cz/opraveni-domestikacni-mutace-pomohlo-k-casnejsi-urode-rajcete/ Vydáno: 13. 1. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/rajcata_kerikova_orez_m-300x139.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/rajcata_kerikova_orez_m-768x356.jpg 768w" alt="" width="771" height="357" class="wp-image-54593" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Editace genomu se systémem CRISPR-Cas obvykle souvisejí se zaváděním žádoucích nových mutací. Výzkumný tým Swiss University of Lausanne teď ale ve fascinující studii názorně předvedl, že tento genetický editor je možné využít i k opravení samovolně vzniklých mutací. Sebastian Soyk a jeho kolegové použili base editing, aby změnili jedno písmenko z asi 850 milionů v genomu rajčete. Tím napravili nežadoucí doprovodnou mutaci, která vznikla během domestikace rajčete, aniž o ni kdo stál. Badatelé prozkoumali původní mutované i „opravené“ rost ...

13. leden 2025
13
leden

TZ SOCR ČR a SPaC: Pečivo je a bude základní potravinou pro většinu Čechů. Mění se však jejich preference

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-socr-cr-a-spac-pecivo-je-a-bude-zakladni-potravinou-pro-vetsinu-cechu-meni-se-vsak-jejich-preference/ Vydáno: 13. 1. 2025 Autor: SOCR ČR a SPaC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo-tmave_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo-tmave_orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="804" height="435" class="wp-image-41176" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Pečivo je pro Čechy stále jednou z nejdůležitějších a nejzákladnějších potravin, které tvoří neodmyslitelnou součást jejich stravovacích návyků. Tento fakt se nemění již po celé generace a odráží hlubokou tradici a náklonnost českého národa k chlebu a dalším druhům pečiva. Podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR spotřebitelé čím dál více preferují kvalitní výrobky a zajímají se o jejich složení. Ať už jde o klasický křupavý chléb, rohlíky, hou ...

13. leden 2025
13
leden

EU schválila čtyři geneticky modifikované plodiny pro dovoz

https://bezpecnostpotravin.cz/eu-schvalila-ctyri-geneticky-modifikovane-plodiny-pro-dovoz/ Vydáno: 13. 1. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-300x116.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-768x298.png 768w" alt="" width="868" height="337" class="wp-image-47919" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Dne 8. října 2024 schválila Evropská komise čtyři geneticky modifikované (GM) plodiny pro dovoz a použití v potravinách a krmivech. Schválení byla oficiálně zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie 10. října 2024 a platnost autorizací je stanovena na 10 let. Schváleny byly dvě nové GM odrůdy kukuřice a obnovena byla autorizace jedné odrůdy kukuřice a jedné odrůdy bavlníku. Všechny čtyři plodiny prošly přísným schvalovacím procesem, včetně kladného vědeckého posouzení Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), jak vyžaduje směrnice 2001/18/ES. Tato schválení se týkají pouze dovozu a zpracování potravin a krmiv, nikoli jejich pěsto ...