Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

ČR bez GMO
16.10.2017

Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 11. 10. 2017
16.10.2017

Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2017
16.10.2017

Ctpp >

Safebag


 SAFE BAG 

NÁZEV PROJEKTU: Novel continuous in-pack decontamination system for fresh fruit and vegetables, as an alternative to chlorine-based disinfection

 

AKRONYM: SAFE-BAG

 

DOBA TRVÁNÍ: 3 roky

 

CÍLEM PROJEKTU SAFE-BAG je vytvoření nového dekontaminačního balicího systému pro čerstvé potraviny (ovoce, zelenina). Plasma (energeticky ionizovaný plyn) je používána především pro zpravování průmyslových materiálů. V poslední době se ale ukázalo také její využití jako dekontaminační prostředek povrchů, které přijdou do styku s potravinami.

 

Partneři ze skupiny asociace MSP:

Food Industry Association of Austria (Rakousko) www.dielebensmittel.at

Federation of the Food & Drink Industries of the Czech Republic (Česká republika) www.foodnet.cz

    • Chamber of Commerce and Industry of Slovenıa – Chamber of Agrıcultural and Food Enterprıses (Slovinsko) www.gzs.si/zkzp
    • Union of Dairy, Beef, Food Industrialists and Producers of Turkey (Turecko)www.setbir.org.tr

 


Partneři ze skupiny MSP:

 

 

 


Partneři ze skupiny vědecko-výzkumných organizací:

 

 

 


Tříletý projekt 7. R. P. EU z kategorie Výzkum pro benefit MSP asociací, Safe-bag, je tvořen jedenáctičleným konsorciem v čele se španělským institutem IRIS (Innovació i Recerca Industrial i Sostenible). Pod patronací koordinátora IRIS Dr. Edurne Gaston přijali partnerství rovněž celkem 4 MSP asociace (PK ČR, rakouská národní federace FIAA/Food industry association of Austria, turecká SETBIR/Union of dairy, beef, food industrialists and producers of Turkey a slovinská GZS/Chamber of commerce and industry of Slovenia – Chamber of agricultural and food enterprises), 2 RTD (irský DIT/Dublin institute of technology a DCU/Dublin city university), a dále pak 4 další instituce (z VB FM/FM Foods Ltd., irská Nature/Nature´s Best, španělská Verdi/Verdifresh a italská OSV/OSV Srl.).  

 

Projekt si klade za cíl vyvinout inovační balící system s dekontaminační schopností pro čerstvou produkci a to založenou na současných výsledcích výzkumu dosažených DIT/Dublin institute of technology, kdežto technologie s plasmou byla efektivně užita v balícím procesu dekontaminace výrobků jen na laboratorní úrovni. Plasma (energeticky ionizovaný plyn) je široce využíván při zpracování průmyslových materiálů a v poslední době se osvědčil jako nástroj pro slibnou dekontaminaci a ukázal na schopnost likvidace pathogeních bakterií na povrchu řady potravin, celé řadě potravin a nápojů.

 

Prototyp balícího systému s dekontaminační schopností bude navrhnut a vytvořen v průběhu celého běhu projektu a jeho efektivita ve prospěch čerstvě zabaleného salátu, ovoce nebo zeleniny bude průběžně i v závěru projektu vyhodnocena průmyslem. Systém dovoluje krátkodobě žijícím radikálům (jako „singlet oxygen“) nové vytvoření v rámci uzavřeného obalu vedoucího k vyhubení mikroorganismů, po kterém onen plyn napomůže k návratu k původní podobě a skladbě potravin.

 

Dopad tohoto systemu Safe-bag projektu bude (v okamžiku po kontaktu s trhem) znamenat značné benefity pro zdraví bezpečnou a sebevědomou volbu potravin/y spotřebitelem, prodloužení doby skladovatelnosti potravin a zvýšené požadavky pro čerstvý výrobek, což přinese velmi příznivý dopad na konkurenceschopnost výrobců s výše uvedeným typem čerstvých potravin.  

 

PK ČR bude z pozice svého vedení zodpovědná za realizaci vzniku oficiální internetové stránky, vydání letáku a posteru projektu, školící materiály a on-line školící nástroj pro podnikatelskou veřejnost.

 

Více informací naleznete na: www.safebag.eu nebo youtube: www.safebag-fp7.eu http://www.youtube.com/watch?v=ysiotz1BQag