Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2017
11.12.2017

TÉMA: Perspektivy strategického financování vědy do r. 2024
11.12.2017

Pizza je nově na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO
11.12.2017

Bezlepková dieta stojí nemocné měsíčně asi 3000 korun navíc
11.12.2017

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 27.08.2015    SZPI 


 26.08.2015    Svaz průmyslu a dopravy ČR 
Seminář proběhne ve čtvrtek 3. září 2015 od 14:00 do 16:00 hodin v sídle Svazu průmyslu a dopravy ČR, Freyova 948/11, Praha 9


 26.08.2015    Svaz průmyslu a dopravy ČR 
Firmám, které se nebudou účastnit přímo jako vystavovatelé, nabízíme možnost účasti v doprovodné podnikatelské misi.


 26.08.2015    Bezpečnost potravin 
Informační materiály jsou tematicky věnovány jednotlivým podopatřením Agroenvironemntálně-klimatických opatření. Informační brožury seznamují nejen zemědělce, ale i širší zemědělskou veřejnost se základními cíli a způsoby podporovaného hospodaření.


 26.08.2015     
4. – 6. ZÁŘÍ 2015


 25.08.2015    Agrární komora ČR 
Zahrada poznání - poznání zahrady. Takové bylo hlavní motto letošní letní etapy mezinárodní květinové a zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc, která se na stejnojmenném olomouckém výstavišti konala od 20. do 23. srpna 2015. Navštívilo ji zhruba 25 tisíc lidí, což je přibližně stejné číslo jako v předchozím roce.


 25.08.2015    Agrární komora ČR 
První a druhá výzva OP Rybářství 2014 – 2020 bude spuštěna v říjnu 2015.


 25.08.2015    ČOI 
Slunečné počasí, dobrá nálada, souboj folklórních kapel a souborů, pestré kroje, spousta barev a vůní, taková byla atmosféra letošních Chodských slavností v Domažlicích.


 25.08.2015    ČOI 
Také ve 2. čtvrtletí letošního roku zjistila Česká obchodní inspekce v řadě vytipovaných internetových obchodů nedostatky, a to v 87 % z 279 kontrolovaných.


 25.08.2015    CzechTrade 
Už jste viděli agility soutěž krav? Víte, co je to za úsilí dostat býka, aby couval? Víte, kolik váží největší prase v Maďarsku? Už jste viděli činčilu při svém očistném rituále? A hladili jste už novorozená kuřátka? Ve dnech 23-27. září 2015 se výstavní areál HUNGEXPO v Budapešti zaplní stády dobytka, koz a koní. Bude se opět konat tradiční agropotravinářská výstava OMÉK.


 24.08.2015    Státní zdravotní ústav 
Se začátkem nového školního roku 2015/16 spustí MZ ČR a OOVZ, ve spolupráci se SZÚ, novou studii, která by měla objektivně posoudit, zda školní obědy odpovídají příslušným legislativním předpisům. Ty jsou sestaveny tak, aby byly v souladu se výživovými požadavky pro jednotlivé kategorie dětí. Studie již zapadá mezi cíle plánované v připravovaných Akčních plánech pro implementaci "Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí - ZDRAVÍ 2020", který projednala vláda ČR na svém zasedání dne 20.8.2015 (bod 999/15).


 24.08.2015    Agrární komora ČR 
Průměrná cena placená vybranými odbytovými organizacemi a organizacemi producentů producentům mléka.


 24.08.2015    Potravinářská komora ČR 
Dne 20. 8. 2015 byly vyhlášeny výsledky 2. ročníku soutěže „Cena prezidenta PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“.


 24.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Dalších více než deset milionů korun (v cenách bez DPH) ročně ušetří Ministerstvo zemědělství v letech 2016 a 2017 oproti letošním výdajům za energie. Kvůli snižování nákladů zajišťuje Ministerstvo pro svůj resort pravidelný centralizovaný nákup potřebných energetických komodit. Smyslem je transparentní obchod s co nejvýhodnějšími podmínkami pro stát.


 24.08.2015    PS pro maso - MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA 
Souhrn Mezi základní vlastnosti masa patří barva, schopnost vázat vodu a křehkost. Tyto vlastnosti jsou ovlivněné chemickým složením masa (svalu), podílem typů svalových vláken, fyzikálně-chemickým stavem svalu a celistvostí vnitřních struktur svalových vláken. K nejvýznamnějším proměnným, které působí na řadu vlastností masa je hodnota pH. Ve svalech postmortálně hodnota pH klesá. Rychlost a hloubka poklesu pak hraje klíčovou roli na vlastnosti masa. Klíčová slova: barva, schopnost masa vázat vodu, křehkost, hodnota pH, myofibrily


 24.08.2015    PS pro maso ČTPP - MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA 
Jatky mají v oboru zpracování masa základní a nezastupitelnou úlohu. Představují místo, kudy vstupuje maso do potravinového řetězce, i když ve smyslu potravinového práva EU (Nařízení 178/2002) se mezi potraviny již počítají také zvířata, odeslaná na jatky. Hlavním produktem jatek jsou jatečně upravená těla (JUT). Výkony jatečních provozů se ale uvádějí v počtech poražených zvířat. Porovnáním údajů konkrétního provozu s celkovými porážkami v zemi lze potom stanovit podíl na dané aktivitě, např. na celkových porážkách prasat, skotu atp.


 21.08.2015    Ministerstvo zahraničních věcí ČR 
Interaktivní seminář s představiteli státu Severní Karolína/USA


 21.08.2015    Bezpečnost potravin 
Vláda na svém dnešním (20. 8. 2015) zasedání odsouhlasila 13 akčních plánů v rámci implementace Národní strategie Zdraví 2020. Mezi schválené akční plány patří například prevence obezity, správná výživa a stravovací návyky, podpora pohybové aktivity nebo zvládání infekčních onemocnění.


 21.08.2015    Agrární komora ČR 
Seminář se koná v rámci doprovodného programu 42. ročníku výstavy Země živitelka 2015 v Českých Budějovicích v pátek 28. 8. 2015, pavilon Z – 1. patro.


 21.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Vláda dnes schválila návrh ministra zemědělství na zvýšení příspěvku ze státního rozpočtu do Programu rozvoje venkova z 25 % na 35 %. Dotace tak budou do roku 2020 oproti původnímu plánu vyšší o 13 miliard korun. Celkem dostanou zemědělci, potravináři a lesníci z PRV 2014 – 2020 přibližně 97 miliard korun.


 21.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Vláda dnes schválila komplexní materiál o stavu zemědělství České republiky v loňském roce, který jí předložil ministr zemědělství Marian Jurečka. Ze Zelené zprávy vyplývá, že úroda většiny plodin byla v roce 2014 rekordní. Ekonomický výsledek resortu dopadl nejlépe od roku 1995. Zisk resortu dosáhl 22,9 miliard korun, zatímco v roce 2013 to bylo jen 16,2 miliardy korun.


 20.08.2015    Sdružení českých spotřebitelů 
Další publikace z edice Jak poznáme kvalitu? přináší řadu informací o včelích produktech, výrobě medu, jeho zpracování a uchování, přínosech medu pro zdraví a další zajímavé informace.


 20.08.2015    Sdružení českých spotřebitelů, Česká technologická platforma pro potraviny 
Publikace se věnuje historii těstovin, jejich výrobě, technologickým postupům, členění na druhy a postavení těstovin ve výživě a spotřebě.


 20.08.2015    PK ČR 


 20.08.2015    PK ČR 


 20.08.2015    PK ČR 


 20.08.2015    Ing. Karel Hamr – inspektor, inspektorát SZPI Praha  


 20.08.2015    Ing. Karel Hamr – inspektor, inspektorát SZPI Praha  


 20.08.2015    Ing. Karel Hamr – inspektor, inspektorát SZPI Praha  


 20.08.2015    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve včerejších nočních hodinách obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování (RASFF) informaci od dozorového orgánu ze Slovenska o riziku výskytu botulotoxinu v následující šarži potraviny:


 20.08.2015    Ministerstvo zahraničních věcí ČR 
středa, 9. září 2015 Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Černínský palác Loretánské nám. 5, Praha 1


 19.08.2015    Potravinářská komora ČR 
Nakoupí-li český spotřebitel srovnatelné výrobky místo v českých prodejnách v Německu, nejenže ušetří podstatnou sumu peněz, ale ve velké většině případů si donese domů i kvalitnější výrobek. Jednoznačně to ukázal komplexní srovnávací test potravin nakoupených v Německu a v České republice, který organizovala Potravinářská komora ČR ve spolupráci s MF Dnes a Světem potravin, Pod stejnou značkou tak na západ o českých hranic dostanete zpravidla zcela jiný výrobek s jinou cenou.


 19.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Vyjádření Ministerstva zemědělství k údajnému výskytu českých rajčat v Rusku


 19.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
I v letošním roce v České republice pokračuje výrazný pokles plochy geneticky modifikované kukuřice, došlo ke snížení o dalších 757 ha na celkových 997 ha. I přesto Česká republika zůstává jedním z posledních států Evropské unie spolu s největšími pěstiteli Španělskem a Portugalskem, kde se ještě tato plodina pěstuje ve velkém měřítku.


 19.08.2015    Svět potravin 
České školní jídelny jsou světovým unikátem, který u nás vznikl na přelomu 40. a 50. let. Na rozdíl od poválečných let však dnes nestačí děti pouze nasytit, ale také pokud možno vyjít vstříc jejich někdy specifickým stravovacím potřebám. V posledních letech přibývá požadavků na dietní stravu v jídelnách, a dosud poněkud nepřehlednou situaci měla zjednodušit novela vyhlášky o školním stravování č. 17/2015 Sb., která vešla v platnost v půlce února a jež přináší do škol možnost dietního stravování.


 19.08.2015    Agrární komora ČR 
Datum: 31.8.2015 Místo konání: Čejkovice – Kulturní dům, Zemědělská, a.s. Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)


 19.08.2015    Agrární komora ČR 
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) uveřejnil zadávací dokumentaci k veřejné zakázce „Rámcová smlouva – propagační a informační kampaň na podporu regionálních potravin“ v předpokládané maximální hodnotě 57 milionů Kč. Zadávací řízení je rozděleno na dvě samostatné části, pro každou z nich může být vybrán jiný uchazeč.


 19.08.2015    Agrární komora ČR 
V průběhu celého měsíce září se koná již 11 ročník informační akce pro spotřebitele „Září – Měsíc biopotravin“. Jedná se o propagaci konkrétních akcí, jako jsou dny otevřených dveří na ekologických farmách a u výrobců biopotravin, biodožínky, biojarmarky, nebo ochutnávky biopotravin. Je tak podporován nákup lokálních (regionálních) biopotravin.


 19.08.2015    Jiří Nestával 
Shanghai – Fuzhou 21. – 27.září 2015


 19.08.2015    Časopis  
Salám Herkules byl první trvanlivý fermentovaný masný výrobek v Čechách, do jehož díla se aplikovala startovací kultura. Vývoj salámu Herkules trval přibližně tři roky, na trh se tento výrobek dostal v první polovině osmdesátých let. V porovnání k tehdejší době jsou v současnosti na trhu startovací kultury daleko aktivnější a během 24-48 hodin od počátku přípravy díla se daří dosáhnout již hodnot pH okolo 4,70. Z dalších změn salámu Herkules za uplynulých 25 let jsou to úpravy ve výběru suroviny (nižší podíl hovězího masa), plnění díla a použitých technologických obalů.