Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2019
05.12.2019

O značku Regionální potravina přišel Horecký jablečný zákusek
05.12.2019

Nařízení ÚKZÚZ - bakterie Ralstonia solanacearum v závlahové vodě, vydáno 27. 11. 2019
05.12.2019

Hlášení v systému RASFF: 47. týden 2019
05.12.2019

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 43. týden 2015
Datum: 09.11.2015
Bezpečnost potravin

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

23/10/2015

Francie

 histamin (692 mg/kg - ppm) v marinovaných ančovičkách s česnekem, citronem a kapary

Maroko

23/10/2015

Belgie

 dimethoát (0.26 mg/kg - ppm) v řapíkatém celeru

Belgie

23/10/2015

Německo

 Salmonella Hadar (přítomnost /25g) v sušených listech tykve Telfairia occidentalis

Jižní Korea, přes Nizozemsko

22/10/2015

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 141; celk. = 163 / B1 = 183; celk. = 210 µg/kg - ppb) v arašídech

Madagaskar

22/10/2015

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených vařených loupaných slávkách

Španělsko

22/10/2015

Itálie

 nedeklarované arašídy ve směsi na pistáciový a čokoládový dort

Itálie

22/10/2015

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes(přítomnost /25g) v strouhaném sýru

Nizozemsko

21/10/2015

Itálie

 aflatoxiny (B1 = 119; celk. = 145 / B1 = 11.3; celk. = 13.0 µg/kg - ppb) v mini biskvitech s 15% obsahem meruňkových jader

Itálie

21/10/2015

      Malta

 ochratoxin A (1.4 µg/kg - ppb) v měkkých ovesných tyčinkách s černým rybízem

Švýcarsko, přes Spojené království

21/10/2015

Belgie

 rtuť (2.6 mg/kg - ppm) v mraženém mečounovi

Španělsko

21/10/2015

Belgie

 Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v chlazených kuřecích prsou

Polsko

20/10/2015

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v sýru reblochon ze syrového mléka

Francie

19/10/2015

Rakousko

 vysoký obsah jódu (55 mg/kg - ppm) v sušených řasách

Čína, přes Itálii

19/10/2015

Německo

 ethylkarbamát (4.2 mg/l) v ovocné brandy

Německo

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde

- See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-43-tyden-2015.aspx#sthash.kGFm4oD6.dpuf