Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2019
05.12.2019

O značku Regionální potravina přišel Horecký jablečný zákusek
05.12.2019

Nařízení ÚKZÚZ - bakterie Ralstonia solanacearum v závlahové vodě, vydáno 27. 11. 2019
05.12.2019

Hlášení v systému RASFF: 47. týden 2019
05.12.2019

Ctpp >


Svět zasáhl boom bezlepkového jídla. Kupují ho i zdraví lidé
Datum: 03.11.2015
Svět potravin

31.10.2015 | iDNES.cz 

O zdravotní prospěšnosti diety přesvědčili sportovci a celebrity

Prodejci a výrobci potravin zaznamenali v posledních měsících nebývalý nárůst poptávky po bezlepkových potravinách. Segment, který byl dříve výhradou nevelké skupiny lidí trpících nesnášenlivostí vůči lepku, začali hromadně nakupovat i zdraví lidé. Ty o zdravotní prospěšnosti diety přesvědčili sportovci a celebrity.

Jizerské pekárny, které se dlouhodobě na bezlepkové potraviny specializují, zaznamenaly oproti minulému roku dvouciferný růst prodejů. „Trend je stoupající. Bezlepková dieta se stává jedním z trendů ve zdravé výživě,“ říká ředitel pekárny Roman Kozák.

Také výrobce balených potravin Hamé vidí v bezlepkových produktech velký potenciál. „Nejde přitom zdaleka jen o alergiky, řada lidí chce snížit obsah lepku ve své stravě. Je to věc, která funguje a myslím proto, že to bude mít dlouhodobější trvání,“ říká generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Podle prodejců přišel trend z USA a spustily ho sportovci, kteří na bezlepkovou stravu propagují. Podle dat společnosti Statista stoupl jejich prodej celosvětově z 2,3 miliard dolarů v roce 2009 na 3,4 miliardy loni. Společnost ReportLinker pak předpokládá, že se hodnota trhu během dalších pěti let zdvojnásobí.