Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2019
05.12.2019

O značku Regionální potravina přišel Horecký jablečný zákusek
05.12.2019

Nařízení ÚKZÚZ - bakterie Ralstonia solanacearum v závlahové vodě, vydáno 27. 11. 2019
05.12.2019

Hlášení v systému RASFF: 47. týden 2019
05.12.2019

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 42. týden 2015
Datum: 03.11.2015
Bezpečnost potravin

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

16/10/2015

Nizozemsko

 nedeklarované arašídy ve vlašských a lískových ořechách  

Nizozemsko

16/10/2015

Itálie

 rtuť (2.1 mg/kg - ppm) v mražených makrelách

Španělsko

15/10/2015

Itálie

 histamin (1910;>1920 mg/kg - ppm) v konzervovaných filetech z ančoviček v olivovém oleji (Engraulis encrasicolus)

Španělsko

15/10/2015

Itálie

 rtuť (1.4 mg/kg - ppm) ve filetech z tuňáka žlutoploutvého

Španělsko

15/10/2015

Itálie

 histamin (355; 522; 191; 192; 1212; 180; 126; 313; 359 mg/kg - ppm) v rozmražených filetech z tuňáka (Thunnus albacares)

Francie

15/10/2015

Itálie

 průjmové toxiny (Diarrhoeic Shellfish Poisoning, DSP) - kyselina okadová (233 µg/kg - ppb) ve slávkách pěstovaných v moři

 

14/10/2015

Irsko

 fenoxyethanol (přítomnost) v jikrách ze pstruha

Turecko, přes Belgii

14/10/2015

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes v penízovce sametonohé  

Jižní Korea

14/10/2015

     Francie

 alimentární nákaza způsobená histaminem a histamin (3660; 2730; 880; 1000; 2510; 4260; 3900; 3400; 3050; 3570; 2450; 2910 mg/kg - ppm) v rozmražených břišních částech tuňáka

Francie

13/10/2015

Finsko

 nedeklarovaný gluten – lepek (3000 mg/kg - ppm) ve snacku z krevet

Indonésie, přes Nizozemsko

13/10/2015

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v práškové paprice

neznámý původ, přes Belgii

13/10/2015

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v bio moringa prášku z listů a tobolkách

Indie

13/10/2015

Portugalsko

 kadmium (0.08 mg/kg - ppm) a rtuť (2.3 mg/kg - ppm) v mraženém žraloku (Mustelus spp.)

Ghana

13/10/2015

Lucembursko

 fumonisiny (4734 µg/kg - ppb) v kukuřičné mouce

Portugalsko

13/10/2015

Dánsko

 Salmonella enteritidis (přítomnost /25g)v chlazených kuřecích prsních řízcích

Polsko

12/10/2015

Finsko

 nepovolená látka isocarbophos (0.053 mg/kg - ppb) v pomelu

Čína, přes Nizozemsko

12/10/2015

Spojené království

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v sýru s modrou plísní

Spojené království

12/10/2015

Švýcarsko

 deoxynivalenol (DON) (3.06 mg/kg - ppm) v kukuřici

Rakousko

12/10/2015

Francie

 paralytické toxiny (Paralytic Shellfish Poisoning, PSP) – saxitoxin (1002 µg/kg - ppb) v čerstvých ústřicích

Francie

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.  

  0 - See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-42-tyden-2015.aspx#sthash.IrVAqMlu.dpuf