Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Program THÉTA: Oznámení termínu vyhlášení a předběžných parametrů 4. VS
05.11.2020

EnerDigit Call 2020: Informační webinář
05.11.2020

Africký mor prasat se v Německu šíří směrem k České republice
04.11.2020

Publikace "Příklady rostlin vyšlechtěných s pomocí nových technik šlechtění - CRISPR, TALEN"
04.11.2020

Ctpp >


Na lehčí vlně: celerové lasagne & plněné taštičky z dýně a květáku
Datum: 03.11.2020

03.11.2020 | Kombinace bílkovin a většího množství sacharidů procesům trávení zrovna nefandí. Zkuste svému zažívání naopak odlehčit. O gurmánský zážitek se nepřipravíte a budete se cítit lépe. Tady jsou dva recepty, které to u nás tento týden vyhrály pro jednoduchost přípravy a fantastickou chuť.

<

Celerové lasagne

Budete potřebovat: 
1 středně velký celer, 100 g parmazánu, 300 g mletého masa, 70 až 90 g másla, hrnek mandlové mouky, 1 hrnek mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, olivový olej, 1 cibuli, 1 řapíkatý celer, 2 mrkve , 2 dcl červeného vína, 2 lžíce rajčatového koncentrátu/loupaných rajčat, 0,5l vlažné vody
Postup:
Nejprve si připravíme sugo. Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, podlijeme červeným vínem a počkáme pár minut, až se vypaří alkohol. Ve vlažné vodě rozmícháme rajčatový koncentrát (hustý protlak) 
a zalijeme tím masovou směs. Promícháme a necháme vařit doměkka. Na posledních 20 minut přilijeme mléko, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí 
a pepřem.
Celer oloupeme a nastrouháme na velké pláty (ideálně na multifunkčním struhadle na zeleninu). Plátky musíme spařit ve vroucí osolené vodě, stačí cca 4min.
Mezitím si připravíme bešamel z másla, které necháme rozpustit na pánvi, zaprášíme jej moukou a do vzniklé jíšky přilijeme mléko. Bešamel ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do zapékací mísy střídavě skládáme plátky celeru, ragú a bešamel. Zopakujeme všechny vrstvy ještě jednou 
a zakončíme bešamelem a strouhaným parmazánem.
Zapečeme v troubě 30 min na 180 stupňů dozlatova.

Taštičky plněné tuňákem

Budete potřebovat:

500 g dýně hokkaido nebo máslové,  500 g květáku, sůl, pepř, ghí nebo trochu olivového oleje, 1 šalotku, 250 g tuňáka, 250 g drcených rajčat, 2 stroužky česneku, hsrt černých oliv, 1 lžíce krémového sýra, 2 vajíčka, 100 g strouhaného čedaru

Postup:

Dýni zbavenou semínek (hokkaido jen omyjte, máslovou oloupejte) nastrouhejte na jemno. Květák rozdrťte na malá zrníčka (menší než u květákové rýže). Zeleninu smíchejte se solí a nechte odpočinout. Mezitím si v pánvi na tuku opečte šalotku, přidejte tuňáka, černé olivy, drcená rajčata, česnek a dochuťte podle sebe solí a pepřem, poté přidejte krémový sýr a směs nechte mírně vychladnout.

Odpočinutou zeleninu pečlivě (opravdu hodně) vymačkejte v čisté bavlněné utěrce či netkané textilii. Z původního kila by vám mělo zbýt cca 500 g sušší směsi. Tu promíchejte se vejci a 100 g na jemno nastrouhaného čedaru. Cca ze 70 g zeleninové směsi pomocí rukou vytvořte oválnou tenčí placku a pomocí skleničky ji vykrájejte. Na každou polovinu jednoho kolečka poklaďte směs a následně přes ní překlopte druhou polovinu. Taštičky vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30 minut, pak je posypte 50 g nastrouhaného čedaru a pečte ještě dalších 5 až 10minut. Upečené taštičky můžete podávat teplé i studené.