Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Vláda dnes nastaví strategii vzdělávací politiky země do roku 2030. Zaměstnavatelům ale nebude umožněno se na koordinaci odborného vzdělávání podílet
20.10.2020

Zpráva k pilotní studii věnované měření soli v polévkách připravovaných ve školních jídelnách Zlínského kraje
20.10.2020

Kozí sýr prodávaný v Lidlu obsahoval listerie
20.10.2020

Státní zemědělský intervenční fond zahajuje tradiční spotřebitelskou soutěž, letos s názvem „Stříhejte kolem dokola!“
20.10.2020

Ctpp >


Logo KLASA se objeví na obalech dalších 18 nových produktů
Datum: 09.10.2020
SZIF
Vydáno: 5.10.2020
 
Autor: SZIF
Tisková zpráva SZIF

Dalších 18 výrobků bude mít na obalu značku KLASA. Modro-červené logo najdou lidé nově třeba na ovocných sirupech, cereálních kaších z kozího mléka ale také u masných výrobků a uzenářských specialit. V současnosti je značkou KLASA oceněno celkem 955 produktů od 243 českých a moravských výrobců. 

Logo KLASA, umístěné na obalech, je praktickou pomůckou pro spotřebitele. Pomáhá jim rychle poznat kvalitní produkty. O tom, že vybrané výrobky mají na obalu značku KLASA, rozhoduje Hodnotitelská komise složená z odborníků v oblasti potravinářství. Udělení značky ale znamená pro výrobce také závazek. Po celou dobu platnosti certifikátu je totiž kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.  

Nově oceněnými výrobky jsou:

MANKA Delikates
FABIO PRODUKT spol. s.r.o.
MANKA Delikates je ručně plněný a šetrně rafinovaný řepkový olej. Dochucený je pouze bylinkami z Českého ráje a přírodním aromatem. Skvěle se hodí k rybám, ochucení zeleniny, salátů a dalších pokrmů. FABIO PRODUKT spol. s r.o., se sídlem v Holíně, je česká rodinná firma, která vyrábí rostlinné oleje již přes 25 let. Oleje, oproti běžně vyráběným, jsou za studena lisované a pouze fyzikálně bez chemických přísad rafinované.

Hroznový mošt Solaris
Ing. Jiří Uherek
Nefiltrovaný mošt z odrůdy Solaris si zachovává plné hroznové aroma.  Hrozny jsou šetrně sklízeny a zpracovány ve vinařství pana Uherka, který se zabývá produkcí vína od roku 2004. Kombinací tradičních postupů výroby s moderními technologiemi přenáší charakter vinice, ročníku a odrůdy do vína a dalších produktů z hroznů. Vzniká tak i 100% hroznový mošt, který je navíc šetrně pasterizovaný.

Uhlířská slanina
Sedlácká klobása
Maso Jičín s.r.o.
Uhlířská slanina je výjimečný výrobek, který se vyznačuje specifickým technologickým postupem zahrnujícím fázi zrání a uzení kouřem z tvrdého dřeva, díky kterému získává výslednou a jedinečnou chuť. Sedlácká klobása patří u zákazníků společnosti mezi nejoblíbenější výrobky. Oba produkty se pyšní vynikající kvalitou, vysokým obsahem masa a minimálním množstvím přídatných látek. Společnost Maso Jičín sídlí v samém srdci Českého ráje a na trhu působí od roku 1993. Zaměřuje se na zpracování masa, výrobu masných produktů a specialit výhradně z českých chovů. 

Polabský mix
Polabská zelenina Přerov nad L., s.r.o.
Společnost se zabývá výrobou čerstvých salátových a zeleninových směsí. Díky moderní technologii zpracování a balení surovin se výroba postupně rozšířila o zeleninové výrobky pro další tepelné zpracování a zeleninové výrobky určené k přímé spotřebě. Mezi oceněnou salátovou směs se řadí výrobek Polabský mix složený z lokálních a známkou kvality oceněných surovin.

Hovězí - svíčková
Statek Hlinky s.r.o.
Oceněný produkt pochází ze Statku Hlinky s.r.o., který se zaměřuje na Bio chov masného skotu plemene Aberdeen Angus a Limousine. Maso těchto plemen se vyznačuje jemnou vláknitou a křehkou strukturou, a to díky jedinečné vlastnosti mramorování. Maso je velmi kvalitní také díky ekologickému způsobu chovu. Dobytek žije od jara až do zimy na ekologických pastvinách Karlovarské vrchoviny, není přikrmován a má volnost pohybu. 

Dlouhá klobása s chilli
Třemošenská uzenina s r.o.
Klobása s chilli obsahuje 97 % masa. Vyrábí se z vepřové plece, vepřového boku, soli a koření. Oceněný produkt, stejně jako další vyhlášené klobásky, šunky a paštiky se ručně vyrábí v Třemošné, v malém městečku u Plzně více než 20 let.

Farmářská kaše lahodná – cereální - NUBIJKA
Farmářská kaše rýžová se skořicí – cereální – NUBIJKA
Farmářský kozí jogurt bílý - NUBIJKA
Jana Drobilová Holcová – Farma v Marinkách
Rodinná farma v Marinkách se nachází v krásné krajině jižních Čech, v blízkosti České Kanady. Farma se zaměřuje na chov plemenných Anglonubijských koz od roku 2013 a zákazníkům nabízí široky sortiment výrobků z kozího mléka. Jeho největší předností je lahodná chuť bez charakteristického kozího aroma. Bezlepkové kaše jsou vyráběny ze směsi cereálií (rýže, kukuřičná krupice), bambusové vlákniny a plnotučného mléka. 

Prvorepublikový bok
MASNÉ KRÁMY s.r.o.
Oceněný výrobek je vyroben z vepřového boku českého původu. Maso je nasolováno na sucho bez přídavku vody a následně intenzivně vyuzeno na bukovém dřevě, díky kterému získá charakteristickou černou barvu a výraznou chuť.  Společnost MASNÉ KRÁMY s.r.o. byla založena v roce 2003 ve Slaném. Krédem společnosti je, že veškeré masné výrobky se vyrábí z kvalitních českých surovin dle starých tradičních českých receptur. Důraz je zde kladen na kvalitní opracování masa.

Cukr krupice
Cukr krystal
Cukr bílý moučka s protihrudkující látkou
Hanácká potravinářská společnost s.r.o.
Oceněné výrobky jsou vyráběny moderní technologií z cukrové řepy, vypěstované převážně regionálními farmáři na úrodných polích Hané. Prosenický cukr svými kvalitativními parametry převyšuje požadavky stanovené českou i evropskou legislativou, a proto je vyhledáván jak tuzemskými malospotřebiteli, tak i výrobci potravin v Česku a v zahraničí.   Historicky cukrovar vznikal postupnou přestavbou bývalého mlýna na náhonu Strhanec v Prosenicích. Roku 1881 došlo k zahájení výroby surového cukru cukrovarem v Prosenicích. Cukrovar byl v roce 1996 uzavřen v rámci rušení mnoha cukrovarů v ČR. Po rozsáhlých investicích, modernizaci výroby a ve spolupráci se zemědělci střední Moravy byla v září 2000 úspěšně zahájena první kampaň. Začala se tak psát nová historie výroby cukru v Prosenicích. 

Sirup Bartoník – Malina
Sirup Bartoník – Černý rybíz
Sirup Bartoník - Višeň
Hana Bartoníková
Sirupy jsou vyrobené velmi šetrným způsobem klasickou metodou vaření. Při výrobě se používají různé ovocné a bylinné příchutě a jejich kombinace. Neobsahují přidané barviva ani konzervanty. Jsou vynikající na přípravu domácích limonád. Rodinná firma v čele s paní Hanou Bartoníkovou se dlouhodobě zaměřuje na propojení agroturistiky s produkcí kvalitních výrobků z vlastních vinic a sadů. 

Pyré z jablka a manga
MYKOREX s.r.o.
Oceněný výrobek Pyré z jablka a manga je vyroben ze 100 % ovoce. Je bez přídavku ochucovadel, vody a sladidel, obsahuje pouze přirozeně se vyskytující cukry. Společnost MYKOREX s.r.o. se na potravinářském trhu od roku 1997 a zabývá se zpracováním a balením mraženého ovoce, zeleniny a polotovarů. 


Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů najdete na stránkách www.eklasa.cz.


Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF


Zdroj: SZIF