Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Molekulární „poplašný“ systém, který chrání rostliny před predátory
25.09.2020

Evoluční původ SARS-CoV-2 odhalen?
25.09.2020

Podnikatelé požadují od vlády plán, jaké kroky budou zaváděné při určitém množství denních přírůstků nemocných nebo hospitalizovaných s covid-19
25.09.2020

Do Turecka zítra zamíří česká podnikatelská delegace
25.09.2020

Ctpp >


Houby rostou, jejich sběr má ale pravidla. Znáte je?
Datum: 10.09.2020

09.09.2020 | Ve výpravách do lesa s košíkem s námi mohou soupeřit snad jen Skandinávci. Víte ale, že i pro sběr plodů platí určitá pravidla?

<

Lesní zákon připouští sběr lesních plodů pro vlastní spotřebu. A hodně tohoto privilegia využíváme. Objem sesbíraných lesních potravin se ovšem výrazně liší v jednotlivých letech, neboť záleží na úrodě a tedy především nevyzpytatelném počasí. Liší se i objem potravin v jednotlivých krajích - zdaleka nejvíce se sesbírá ve středních Čechách. Kromě hub jsou oblíbeným sběratelským úlovkem maliny, ostružiny, brusinky, borůvky a bezinky, přičemž průměrný obyvatel navštíví les zhruba 23krát za rok.

Na základě lesního zákona může každý vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody. Přitom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka lesa, případně jeho zaměstnanců.

I sběr hub má pravidla

I když nám lesní zákon sběr povoluje, měli bychom dodržovat určitá pravidla: sbírat pouze ručně, neničit rostliny a dřeviny, nesbírat nezralé plody a chráněné houby. Plody vždy sbíráme do čistých nádob, nejlépe kameninových, houby, borůvky a brusinky do proutěných košíků, aby se spodní vrstvy dobře provzdušňovaly. Nádoby bychom neměli přeplňovat, aby se plody zbytečně nemačkaly a nezapařovaly. Ideální dobou pro sběr je dopoledne, kdy jsou již plody oschlé od ranní rosy, ale zároveň ještě nejsou prohřáté odpoledním sluncem.

Sběr lesních plodů pro osobní potřebu a bez nároků na zisk je povolen i bez souhlasu majitele lesa. Pokud však budeme chtít plody prodávat, jsme povinni doložit, jak jsme plody nabyli, například dokladem o vlastnictví lesa nebo souhlasem majitele k prodeji plodů.

Těžké do žaludku?

Častým mýtem je, že houby jsou těžké do žaludku. Není to pravda, houby jsou naopak „lehké“, neboť se skládají především z vody a vlákniny, a často je jejich konzumace doporučována při různých dietách, neboť nemají prakticky žádnou energii. Samozřejmě – vláknina je poněkud náročnější na trávení, je však třeba připomenout, že je součástí jakékoli stravy pocházející z rostlinné produkce a všeobecně je vydávána za přínosnou látku.

I to je jistý mýtus, respektive poněkud zavádějící tvrzení – pokud se totiž jako bonus u zeleniny, ovoce, obilovin, olejnin či luštěnin uvádí „obsah vlákniny“, jde pouze o konstatování stavu, který je vlastní všem „kytkám“. Uváděná „těžkost hub“ do žaludku tak spíše souvisí s nejčastějším pokrmem z hub – smaženicí, neboť jde o jídlo připravované smažením na tuku, většinou ještě s několika kusy vajec a v praxi jde o nejnezdravější pokrm z hub.

Houby za to ale nemohou. Pokrmy z hub lze přitom na rozdíl od další zavedené nepravdy konzumovat i ohřáté, tedy druhý či další den. Houby jsou prostě jídlo jako každé jiné, a jak pro konzumaci piva či vína po jejich požití, tak pro jejich uchování na pozdější dobu platí stejné zásady, jako pro další běžnou stravu.