Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Molekulární „poplašný“ systém, který chrání rostliny před predátory
25.09.2020

Evoluční původ SARS-CoV-2 odhalen?
25.09.2020

Podnikatelé požadují od vlády plán, jaké kroky budou zaváděné při určitém množství denních přírůstků nemocných nebo hospitalizovaných s covid-19
25.09.2020

Do Turecka zítra zamíří česká podnikatelská delegace
25.09.2020

Ctpp >


Nelegální výrobna sádla a škvarků na Brněnsku
Datum: 10.09.2020
SVS
Vydáno: 8.9.2020
 
Autor: SVS
Výsledek kontroly SVS

Inspektoři Státní veterinární správy z Jihomoravského kraje objevili v Ostopovicích u Brna neregistrovanou výrobnu vepřového sádla a škvarků. Na místě zajistili 30 kg syrového vepřového hřbetního sádla, 50 litrů vyškvařeného vepřového sádla a vepřové škvarky o celkové hmotnosti 25 kg.

Šetřením na místě veterinární inspektoři zjistili celou řadu nedostatků. Nelegální výroba uvedených produktů probíhala v hygienicky nevyhovujících podmínkách ve velmi znečištěné garáži. Surovina ani výrobky nebyly chráněny před kontaminací z okolního prostředí a byly skladovány v nevhodných obalech. Vstupní surovina (syrové vepřové hřbetní sádlo) byla uložena na znečištěné kachlové dlažbě v garáži, podložená pouze igelitem.  Kromě absence povinného schválení výrobny od krajské veterinární správy nebyl provozovatel schopen prokázat původ suroviny a neměl k dispozici identifikační označení pro hotové výrobky. Provozovatel byl již dříve krajskou veterinární správou pokutován za nelegální uvádění živočišných produktů do oběhu.

Na základě zjištěných skutečností byly veškeré potraviny jako zdravotně závadné na místě znehodnoceny barvou a veterinární inspektoři nařídili jejich neškodnou likvidaci v asanačním podniku. Ve správním řízení hrozí provozovateli pokuta až do výše 500 000 Kč.


Zdroj: SVS