Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Riziko salmonely stoupá, na Jižní Moravě už je téměř 400 nemocných
Datum: 25.06.2020

19.06.2020 | V Jihomoravském kraji přibylo poslední týden 53 případů salmonely. Je to dvojnásobek oproti předchozímu týdnu, kdy bylo 24 případů. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

<

Od začátku roku hygienici v kraji evidují 382 případů salmonely. Akutní průjmové onemocnění může mít závažný průběh. "Může ho doprovázet rychlý úbytek tělních tekutin s vysokými horečkami, a to zejména u malých dětí, seniorů a osob jakéhokoliv věku s jinými přidruženými zdravotními problémy," uvedla Ciupek.

Příčinou nemoci je podle ní nejčastěji nedostatečná tepelná úprava pokrmů z vajec a drůbežího masa. "Lidé konzumují pokrmy s přidanými syrovými vejci bez další tepelné úpravy, jako třeba dezerty, kontaminují kuchyňské pracovní plochy a kuchyňské náčiní a podobně," řekla Ciupek.

Podle ní bude riziko větší s ohledem na vzrůstající teploty v letním období. "Opatření by se měla týkat osob pracujících v přímém kontaktu s potravinami a dalších rizikových profesí," dodala Ciupek. Lidé by také neměli kupovat výrobky s prošlou zárukou a mléko by měli konzumovat raději pasterizované. Ovoce a zeleninu je nutné umývat nezávadnou vodou.