Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Varování před nebezpečnou sýrovou pomazánkou
Datum: 24.06.2020
SVS
Vydáno: 19.6.2020
 
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS

 

Na českém trhu se objevila potenciálně zdravotně nebezpečná sýrová pomazánka dovezená z Velké Británie.  Státní veterinární správa (SVS) informaci obdržela prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Ve výrobku byla podle hlášení detekována baktérie Clostridium botulinum, která produkuje jed botulotoxin. Produkt od britského výrobce Primula Ltd. ve třech různých příchutích v ČR distribuoval obchodní řetězec Iceland. Zákazníci by v žádném případě neměli výrobek konzumovat a mohou jej vrátit v prodejnách Iceland.  

Identifikace výrobku:

Název:
Primula Original Cheese 150 g
Primula Light Cheese 150 g
Primula Cheese  Jalapeno 150 g

Výrobce:
Primula Ltd.


Stahování se týká všech šarží uvedeného výrobku.

Podle informace v RASFF byl výrobek distribuován i do dalších evropských zemí, do nichž byl exportován i v dalších příchutích. Ke kontaminaci výrobku mělo dojít na základě „chyby ve výrobě“. Přestože se nález má týkat jen malého množství výrobku, v případě ČR jde o cca 150 balení, z trhu jsou preventivně stahovány veškeré šarže.

Botulotoxin známý také jako „klobásový jed“, který způsobuje otravu botulismus, vzniká pouze za anaerobních podmínek (za nepřítomnosti vzduchu). Z potravin se může nejpravděpodobněji vyskytnout ve špatně tepelně opracovaných konzervách, uzeninách či mořských plodech. V potravinách se v ČR vyskytuje velmi zřídka.

 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS


Zdroj: SVS