Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
Datum: 18.06.2020
Int
Vydáno: 16.6.2020
 
Autor: akademiekvality.cz
Optimální je konzumovat alespoň 2 pokrmy z ryb týdně.


Foto: Shutterstock

Jak dlouho už člověk konzumuje ryby? Od nepaměti, ve všech světadílech i kulturách. Pudy a intuice navedly naše předky k tomu, že si díky rybám hýčkali své zdraví. Rybí maso totiž obsahuje minimum tuků. Má ovšem unikátní složení v podobě omega-3 mastných kyselin, jejichž pozitivní vlastnosti využívá především náš kardiovaskulární systém a metabolismus. Tyto nenasycené mastné kyseliny najdete u ryb mořských i sladkovodních.                             

„Výhodou rybího masa je jeho dobrá stravitelnost, a to díky jednoduché struktuře bílkovin a absenci špatně poživatelných vazivových bílkovin. Dalším pozitivem je obsah všech esenciálních aminokyselin. Náš žaludek maso stráví za 2–3 hodiny po požití. Kuchaři taky ocení jednoduchou a rychlou tepelnou úpravu,“ vysvětluje Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky. 

Abychom maximálně využili benefity rybího masa, je optimální konzumovat alespoň 2 pokrmy z ryb týdně. Výživové doporučení činí zhruba 400 g za týden rybího masa na jednu osobu, nicméně Češi v porovnání s ostatními zeměmi zatím výrazně zaostávají. V Česku sníme přibližně necelou čtvrtinu množství evropského průměru. Sice se u nás vyprodukují velmi kvalitní sladkovodní ryby, především kapr, ale většina z nich míří do ciziny. Minulý rok se u nás prodalo celkem 8 400 tun tuzemských živých ryb a 2 200 tun zpracovaných. Vyvezlo se však 10 300 tun sladkovodních ryb.

 

Zdroj: akademiekvality.cz