Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Odvádět odvody i za dobu, kdy zaměstnanec bude doma, nedává smysl. Česká mutace kurzarbeitu by také primárně neměla podporovat přechod zaměstnance k jinému zaměstnavateli
18.09.2020

Hospodářská komora vládě: Kurzarbeit podnikatelé vítají, sporné body by ale měla vláda přehodnotit
18.09.2020

Africký mor prasat je již ve třech ze čtyř zemí sousedících s ČR
18.09.2020

Ocenění Regionální potravina si převzalo sedm producentů z Pardubického kraje
18.09.2020

Ctpp >


Přenos onemocnění COVID-19 zvířaty je vyloučeno
Datum: 26.03.2020

Přenos onemocnění COVID-19 zvířaty je vyloučeno

23.03.2020 | Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin, životní prostředí a ochranu zdraví při práci zveřejnil analýzu, ve které zkoumal možnosti přenosu viru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění Covid-19 prostřednictvím nakažených domácích zvířat nebo kontaminovaných potravin. Informovala o tom Státní veterinární správa.

 

Úřad došel k závěru, že neexistují žádné důkazy, že by zvířata v zájmovém nebo hospodářském chovu nebo potraviny mohly hrát roli při šíření koronaviru. Genetická struktura viru SARS-CoV-2 naznačuje, že jeho původním zdrojem bylo zvíře. Virus pravděpodobně pochází z nějakého druhu netopýra a mohl existovat i nějaký mezihostitel. Přechod viru SARS-CoV-2 z člověka na jiné živočišné druhy se však v současnosti podle dostupných publikovaných poznatků a informací zdá být nepravděpodobný.

V Hongkongu byla zjištěna přítomnost genomu viru SARS-CoV-2 v nosní a ústní dutině psa, který přišel do styku s nakaženým pacientem; zjištění genomu však není dostatečným důkazem pro závěr, že toto zvíře bylo nakaženo. Nelze vyloučit pasivní kontaminaci, zejména pokud je virus SARS-CoV-2 schopen přežívat na vlhkých slizničních membránách.

Francouzský úřad rovněž prověřoval možnost kontaminace potravin osobou nemocnou nebo osobou, která je přenašečem viru SARS-CoV-2 bez příznaků. Možnost přímého přenosu viru SARS-CoV-2 potravinami získanými z kontaminovaných zvířat byla francouzskými vědci vyloučena. Dále bylo zjištěno, že na základě současných informací je možné přenos viru SARS-CoV-2 přímo přes trávicí trakt odmítnout. Stejně jako jiné známé koronaviry je virus SARS-CoV-2 citlivý na teploty používané při vaření, takže lze říci, že tepelná úprava ho účinně likviduje.

Nakažená osoba může kontaminovat potraviny tehdy, když je připravuje nebo s nimi manipuluje se špinavýma rukama, nebo prostřednictvím infikovaných kapének vylučovaných při kýchání a kašli. Účinným způsobem bránícím kontaminaci potravin virem SARS-CoV-2 je řádné uplatňování zásad správné hygienické praxe.