Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

SZPI uzavřela po skončení nouzového stavu 14 prodejen potravin
31.07.2020

Jihomoravský kraj zná nominované na ocenění Regionální potravina
31.07.2020

Při společné kontrole s celníky a policisty v areálu SAPA odhalili veterinární inspektoři několik porušení zákona
31.07.2020

ÚKZÚZ zahájil zkoušení přípravků na ochranu rostlin pro ekologické zemědělství a integrovanou produkci
31.07.2020

Ctpp >


Balsamico už nemusí být jen z Modeny!
Datum: 12.12.2019

09.12.2019 | Označení "balsamico", které se do češtiny převádí obvykle ve spojení s octem jako balzámový, balzamikový či balzamický, lze používat i ve spojení s octy či ochucovadly, které nepocházejí z oblasti severoitalského města Modeny. Rozhodl tak Soudní dvůr Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters.

 

Od roku 2009 až dosud byl ocet balsamico z Modeny (Aceto balsamico di Modena) produktem se zeměpisným označením a mohli ho používat jen producenti z tohoto kraje. Producenti z oblasti se snažili zabránit tomu, aby jejich němečtí konkurenti používali označení "balsamico" anebo "deutsche balsamico". Německý soud se kvůli věci obrátil na Soudní dvůr Evropské unie.

Ten ve středu rozhodl, že ochrana zeměpisného označení se nemůže vztahovat na slova, která s geografií nesouvisí, a slova "aceto" i "balsamico" se proto mohou volně používat, přičemž to druhé z nich odkazuje na ocet s nasládlou chutí.

Ocet balsamico se vyrábí ze zahušťovaného moštu hroznů odrůdy Trebbiano, svou specifickou chuť získává díky několikaletému zrání v dubových sudech.