Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2019
05.12.2019

O značku Regionální potravina přišel Horecký jablečný zákusek
05.12.2019

Nařízení ÚKZÚZ - bakterie Ralstonia solanacearum v závlahové vodě, vydáno 27. 11. 2019
05.12.2019

Hlášení v systému RASFF: 47. týden 2019
05.12.2019

Ctpp >


Italský den kuchyně v českých školních jídelnách 2019 – sůl v pokrmech hodnotíme stříbrnou medailí
Datum: 27.11.2019
SZÚ
Vydáno: 25.11.2019
 
Autor: SZÚ, CZVP
Hodnocení Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Tradiční setkání zájemců o atraktivnější a kvalitní školní stravování v českých školních jídelnách zorganizovala Asociace školních jídelen ČR ve spolupráci s Ambasádou Italské republiky v Praze. Akce v „Makro akademii“ se zúčastnily desítky zájemců, vyzkoušeli si přípravu typických italských pokrmů, vyslechli odborné přednášky a komentáře, diskutovali o různých aspektech stravování dětí, ale i o nám historicky blízké zemi. Společensky akce vyzněla jistě pozitivně. My jsme se ale také nově zaměřili i na obsah soli v připravených pokrmech pro děti.

Akce se zúčastnili i odborní pracovníci ze SZÚ. Setkání nebylo čistě společenské. Organizace těchto akcí by měla být také v souladu s legislativou pro školní stravování, a má také ukázat, jak plnit výživové ukazatele pro děti, což ukládá zákon o ochraně veřejného zdraví.  

Koláž obrázků z akce: ital_makro.jpg ital_makro.jpg (291.72 KB 23.11.2019 23:41) GDPR OK

Poprvé jsme se zaměřili na obsah soli v připravovaných pokrmech pro děti.

Vysoký obsah soli ve školních obědech je dlouhodobý problém. A jak dopadlo naše hodnocení velmi chutných a oku lahodících pokrmů pro děti? Udělili jsme sadě pokrmů, připravených pod vedením italských kuchařů, stříbrnou medaili. Většina pokrmů měla výborné parametry z hlediska obsahu soli, dalo se však očekávat, že klasická pizza hodnocení trochu vychýlí.

Připravené pokrmy patří mezi nejlepší.

Osobně bych však za přístup a výsledek dal medaili zlatou. Pokud výsledek italských pokrmů v průměru srovnáme s nejlepšími českými školními jídelnami, výsledek by byl mezi těmi nejlepšími a lze jej proto směle následovat.

Tabulka výsledků obsahu soli.

Připravili jsme pro vás zajímavou tabulku s jednotlivými pokrmy a hodnocení obsahu soli v kombinaci polévka a hlavní chod. Obsah soli byl stanoven v akreditované laboratoři CZVP SZÚ bezprostředně po akci.

Dnes můžeme v reálném čase změřit obsah soli v pokrmech přímo v kuchyni.

Příště můžeme na podobné akci předvést přímé stanovení na místě. Nová analytická mikro technika nám to již dovoluje. Postup se nyní testuje v praxi ve spolupráci týmu CZVP SZÚ a týmu HDM KHS Zlínského kraje. Je šance, že se postup použije plošně v celé ČR.

Jde hlavně o přirozenou touhu mít lepší výsledky.

Není to "další restrikce ze strany hygieniků", je to transparentní, výchovný postup. Aby si všichni uvědomili, že hra se solí má vážný vliv na zdraví. Stojí velké peníze ve vztahu ke kardio-vaskulárním onemocněním. Je potřeba ji brát opravdu vážně. Nejen o ní jen přednášet ...

Tabulka s výsledky obsahu soli v pokrmech:  

italske_pokrmy.jpg italske_pokrmy.jpg (100.66 KB 23.11.2019 14:16)

 

J.Ruprich, I.Řehůřková, J.Řeháková a kol., CZVP 23.11.2019

Zdroj: SZÚ