Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2019
05.12.2019

O značku Regionální potravina přišel Horecký jablečný zákusek
05.12.2019

Nařízení ÚKZÚZ - bakterie Ralstonia solanacearum v závlahové vodě, vydáno 27. 11. 2019
05.12.2019

Hlášení v systému RASFF: 47. týden 2019
05.12.2019

Ctpp >


Top recepty podzimu aneb Toto rozhodně musíte vyzkoušet!
Datum: 25.11.2019

25.11.2019 | Máme pro vás šest skvělých receptů, které si nejde neoblíbit. Přesvědčete se sami, čeká vás neotřelé propojení chutí!

 

Zelňačka

Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé. 

Počet porcí: 5

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: **

Ingredience:

1 balíček bílého kysaného zelí

1 litr zeleninového vývaru

2 brambory

2 nožičky oblíbené klobásy

100 ml 33% smetany ke šlehání

2 lžíce hladké mouky

1 lžíce másla

2 lžíce mleté sladké papriky

2 bobkové listy

2 kuličky nového koření

3 kuličky pepře

1/2 lžíce cukru krupice

sůl

zakysaná smetana k servírování

TIP! Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.

Postup:

  1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
  2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
  4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
  5. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.

 

Vepřové kotlety na hruškách 

Co roční období, to jiné suroviny i chutě. Na podzim je všude kolem spousta zimních jablek a hrušek. A právě na hruškách jsme upekli vepřové kotlety, protože vepřové si se sladkými  hruškami mimořádně rozumí. Na maso v této úpravě je navíc v chladnějším počasí daleko větší chuť, co myslíte? Voní po rozmarýnu a nejlépe se hodí k bramborám nebo rýži.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 35 minut

Náročnost: **

Ingredience:

4 vepřové kotlety

200 ml kuřecího vývaru

1 lžíce dijonské hořčice

3 hrušky

1 červená cibule

čerstvý rozmarýn

čerstvá šalvěj

1 lžíce kmínu

slunečnicový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

 

TIP! Kotlety jsme restovali na červené cibuli ze Zemědělského družstva Všetary, které patří mezi tři největší producenty cibule v Evropě. Všetarské cibule, červené i žluté, získaly značky kvality Klasa.

 

Postup:

  1. Kotlety z obou stran osolte a opepřete a z obou stran je také opečte v hluboké pánvi na slunečnicovém oleji – z každé strany cca 4 minuty. Poté je z pánve vyjměte.
  2. Do pánve dejte na plátky pokrájené hrušky a nakrájenou cibuli. Ingredience orestujte, osolte a opepřete a přidejte bylinky a kmín.
  3. Do směsi přidejte vývar smíchaný s hořčicí a nechte ho krátce provařit.
  4. Poté do pánve opět vložte kotlety a nechte vše na mírném plamenu probublávat cca 5 minut.

Bramborová omeleta na pivě s klobáskou

Brambory, jednu z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších tuzemských surovin, opěvovala i Magdaléna Dobromila Rettigová. A my je opěvujeme také! Aby ne, když z nich lze během chvíle vykouzlit jednoduché a opravdu chutné pokrmy. Tentokrát jsme se pustili do bramborové omelety na pivě s klobáskou, se kterou brambory chutnají také skvěle. Věděli jste, že klobásy u nás mají dlouhou tradici? V českých zemích je vyráběli uzenáři, kteří byli od  13. století ve stejném cechu s řezníky. Na venkově se připravovaly také podomácku a řada lidí je doma vyrábí i dnes.

Počet porcí: 4–5

Doba přípravy: 1 hodina

Náročnost: **

Ingredience:

500 g brambor

3 dl tmavého piva

2 cibule

2 ostré klobásy

2 stroužky česneku

6 vajec

petržel kudrnka

slunečnicový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

TIP! Omeletu jsme „zalili“ jedním z letošních vítězů v soutěži Regionální potravina v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kujebák Malvaz 13% od Marka Mandíka z Měšťanského pivovaru ve Vysokém Mýtě KUJEBÁK je speciální třináctistupňové nefiltrované a nepasterované tmavé pivo bavorského typu. Vyzkoušet můžete i Medový Ležák Kynšperský zajíc 12%, který zaujal v téže soutěži i kategorii v Karlovarském kraji. Další možností je Pacholek – polotmavý ležák 12 z Vesnického pivovaru OHRADA s.r.o.

Postup:

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku. Osolte je, opepřete a zalijte je pivem. Nechte je péct při 200 °C, dokud nezměknou.
  2. Cibuli a klobásy nakrájejte na kolečka a s prolisovaným česnekem orestujte na oleji.
  3. Všechny suroviny poté smíchejte v míse s vejci, osolte je a opepřete a přeneste do pánve s nepřilnavým povrchem.
  4. Pečte na mírném plamenu dozlatova, pak vše zasypte petrželkou.

Ovesný pohárek s podzimním ovocem 

Přemýšlíte nad podzimní svačinou? Pokud máte pár minut, pár základních surovin, nebo dokonce zahradu s ovocnými stromy a ořešáky, máme pro vás skvělý tip! Že to zní dobře? Také to moc dobře chutná. Připravte si jablka, hrušky, ořechy, vločky, med a zakysanou smetanu a sytá svačinka plná vitaminů je na světě během několika minut. TIP! Ovesný pohárek hravě připraví i vaše děti. Když jimi naplníte uzavíratelné skleničky, můžou si je nosit i na přestávku do školy.

Počet porcí: 2–4

Doba přípravy: 15 minut

Náročnost: *

Ingredience:

200 ml zakysané smetany

150 g ovesných vloček

2 jablka

1  hruška

hrst vlašských ořechů

med na zakápnutí 

TIP! Jaké zvolit vločky? S BIO jemnými ovesnými vločkami od Country Life neuděláte chybu 

Postup:

  1. Vločky namočte na 10 minut do vody a pak slijte.
  2. Hrušku a 1 ½ jablka oloupejte a rozmixujte společně se zakysanou smetanou.
  3. Směs smíchejte s vločkami a dejte do sklenice nebo mističky.
  4. Půlku zbylého jablka naklaďte na směs a zasypte ořechy. Zakápněte medem dle chuti. 

Kapustový salát s ořechy a rozinkami

Kapusta je velmi zdravá košťálová zelenina, která je však neprávem dosti opomíjená. Na nesprávně upravenou kapustu ve školních jídelnách mnozí nezapomněli dodnes, přestože „brukev“ může chutnat opravdu skvěle a má vynikají vlastnosti. Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K a také mnoho vlákniny a minerálů. Pomáhá například snižovat cholesterol a má příznivé účinky na žaludek, játra a trávení. Navíc se snadno zpracovává a dá se připravit na mnoho způsobů. Můžete ji vařit, smažit, dusit, zapékat nebo pařit, mějte ale na paměti, že syrová se nejí. Sluší jí i salátová úprava, do které jsme se pustili my. Zkuste ji s  jogurtem, ořechy a rozinkami, budete překvapení, jak dobré to je!

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

500 g růžičkových kapustiček

1 červená cibule

3 hrsti rozinek

1 hrst vlašských ořechů

1 hrst lískových ořechů

200 g bílého jogurtu

šťáva z ½ citronu

sůl

čerstvě mletý pepř

 TIP! Hledáte rozinky s označením BIO? Zkuste ty od společnosti Bonitas, vřele je doporučujeme.

 Postup:

  1. Propláchnuté kapustičky rozeberte na listy, nebo je pokrájejte na plátky. Prolijte je ještě jednou, tentokrát vroucí vodou.
  2. Promíchejte citronovou šťávu s jogurtem, osolte ji a opepřete.
  3. Cibuli nakrájejte na tenké plátky, smíchejte v míse s kapustičkami a přidejte ořechy a rozinky.
  4. Vše promíchejte s jogurtovou směsí.

Jablková bábovka

Kynutá, třená, piškotová, kakaová, mramorová, hrníčková, šlehačková, tvarohová, pudinková, olejová, maminčina, babiččina, domácí... Osvědčených receptů na bábovku, která představuje jeden z našich nejoblíbenějších, doma připravovaných dezertů, existuje celá řada. Předáváme si je z generace na generaci, sbíráme je po návštěvách a myslíme si, že „ta naše“ je stejně ta nej. My jsme upekli bábovku z jablek, tvarohu, protože tahle kombinace je dle nás na podzim jako dělaná, zvlášť servírovaná se zakysanou smetanou a teplým kakaem. 

Počet porcí: 8–10

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: **

Ingredience:

300 g polohrubé mouky

250 g plnotučného tvarohu

250 g cukr krupice

200 g másla

4 vejce

4 velká kyselejší jablka

1 prášek do pečiva

100 ml mléka

1 vanilkový cukr

2 lžíce Tuzemáku

sůl

zakysaná smetana k podávání

TIP! Vyzkoušejte plnotučný Hlavnický tvaroh z farmy ze Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Je vítězem soutěže Regionální potravina 2019 v Moravskoslezském kraji a chutná skvěle.

Postup:

  1. Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte je.
  2. Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva.
  3. Dále přidejte Tuzemák, mléko a tvaroh.
  4. Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně s jablky ke směsi.
  5. Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečte cca 45 minut na 170 °C.
  6. Podávejte se zakysanou smetanou.