Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

O značku Regionální potravina přišel Kefír výrobce Jana Svatošová
25.10.2019

Setkání k projektu GoNano
22.10.2019

Tolerance rostlin vůči železu
18.10.2019

SVS podá trestní oznámení pro podezření na týrání zvířat na jatkách
18.10.2019

Ctpp >


Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2)
Datum: 17.09.2019
Společnost pro výživu, z.s.
Vydáno: 13.9.2019
 
Autor: Společnost pro výživu
Článek publikovaný v časopise Výživa a potraviny 4/2019

Abstrakt
Z hlediska rizik mikrobiologické kontaminace a kontaminace těžkými kovy olovem a kadmiem bylo hodnoceno třicet vzorků sušeného ovoce. Deset druhů ovoce bylo testováno vždy ve třech variantách. Jednalo se o sušené ovoce z konvenční i ekologické produkce, a také o sublimačně sušené ovoce. U všech testovaných vzorků byla prokázána mikrobiální kontaminace s pozitivními nálezy celkového počtu aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů. U některých vzorků byla prokázána kontaminace plísněmi, kvasinkami, presumptivními bakteriemi druhů Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis. V žádném vzorku nebyly detekovány koliformní bakterie. Ve vzorcích sušeného ovoce se množství olova a kadmia pohybovalo pod mezí detekce nebo bylo velmi nízké. U žádného vzorku nebyl překročen legislativně stanovený maximální limit pro obsah olova a kadmia v ovoci.

Autoři: Mgr. Anna Křivská, RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D., RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.,, Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno  

Celý článek (PDF)  

 

Zdroj: Společnost pro výživu