Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Setkání k projektu GoNano
22.10.2019

Tolerance rostlin vůči železu
09.10.2019

Již 5. ročník akce pro děti „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“ se koná 18. a 19. října 2019
09.10.2019

Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2019
09.10.2019

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 35. týden 2019
Datum: 11.09.2019
Mgr. Dana Koubová
Vydáno: 10.9.2019
 
Autor: Mgr. Dana Koubová
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 35. týdnu 2019: 26. 8. – 1. 9. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

31/08/2019

Spojené království

 hořčice a celer nedeklarované ve směsi kešu a arašídů s chilli

Spojené království

30/08/2019

Nizozemsko

 oves nedeklarovaný v houskách nesprávně označených jako tmavé housky  

Nizozemsko

30/08/2019

Itálie

 Salmonella (přítomnost /25g) v zázvoru

Nigérie

30/08/2019

Francie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Polsko

29/08/2019

Německo

 příliš vysoký příjem zinku (66 mg/den) z doplňku stravy

USA, přes Spojené
  království

28/08/2019

Nizozemsko

 rtuť (2.2 mg/kg - ppm) v mražených hřbetních částech mečouna

Vietnam

28/08/2019

Německo

 polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 115.2 µg/kg - ppb) v petrželi řezané

Německo

28/08/2019

Nizozemsko

 alimentární nákaza způsobená pravděpodobně bakterií Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) ve vejcích

Španělsko

28/08/2019

Maďarsko

 benzo(a)pyren (20.73 µg/kg - ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (91.58 µg/kg - ppb) v kakaovém prášku

Slovensko

28/08/2019

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v chlazených výrobcích z kuřecích řízků

Belgie, surovina z
  Nizozemska

28/08/2019

Francie

 Listeria monocytogenes (570 KTJ/g) ve vakuově balených tepelně upravených krevetách

Francie

27/08/2019

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v brokolici

Nizozemsko

27/08/2019

Itálie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mražených kachnách s droby

Maďarsko

27/08/2019

Itálie

 rtuť (1.46 mg/kg - ppm) v chlazených vakuově balených filetech z mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

27/08/2019

Polsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v sýru gouda

Polsko

27/08/2019

Nizozemsko

 celer nedeklarovaný v pařeném chlebu plněném kuřecím masem chybně označeném jako pařený chléb plněný hovězím masem

Nizozemsko

27/08/2019

Francie

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v šunce Serrano

Španělsko

26/08/2019

Spojené království

 mléčná složka nedeklarovaná v popcornu

Spojené království

26/08/2019

Itálie

 Listeria monocytogenes (ve 2 z  5 vzorků /25g) v chlazeném nadívaném telecím mase ("cima")

Itálie

26/08/2019

Německo

 úlomky skla v konzerované zelenině

Francie

26/08/2019

Francie

 atropin (47 µg/kg - ppb) a skopolamin (30 µg/kg - ppb) v pohankové mouce, bio

Francie

26/08/2019

Nizozemsko

 mléčná složka nedeklarovaná v margarínu pro vegany

Dánsko

26/08/2019

Itálie

 rtuť (1.4 mg/kg - ppm) v chlazených filetech z mečouna

Španělsko

 

 

                  Krmiva

 

29/08/2019

Nizozemsko

 zakázaná látka DDT (0.37 mg/kg - ppm) v prosu obilném

Belgie, surovina z
  Indie

27/08/2019

Rakousko

 Salmonella enterica ser. Brandenburg (ve 2 z 5 vzorků /25g), Salmonella enterica ser. London (v 1 z 5 vzorků /25g), Salmonella enterica ser. Rissen (v 1 z 5 vzorků /25g) a Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (v 1 z 5 vzorků /25g) ve žvýkacích tyčinkách

Německo

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.