Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Perspektivy transgenních prasat
17.09.2019

Hospodářská komora navrhuje zrušit odborářům daňové výjimky a osvobození z placení daní
17.09.2019

Zaměstnavatelé se chystají příští rok zvýšit výplaty v průměru o více než 6 %. Některé firmy budou zvyšovat mzdy ještě výrazněji
17.09.2019

Aktualizace výživových referenčních hodnot je po 10 letech hotová - pro 34 živin
17.09.2019

Ctpp >


Kvalitu vína by mohli hlídat speciálně vycvičení psi, v Chille už to funguje
Datum: 03.09.2019

02.09.2019 | Je ráno 06:30, když dva labradorští retrívři Zamba a Mamba v chilském údolí Casablanca prohrabávají a očichávají hromadu dubových latí určených pro sudy na víno. Mezinárodní společnost vyrábějící sudy TN Coopers sází na jejich čenichy, kterými jsou schopni zjistit škodlivé chemické sloučeniny ve dřevě jako TCA (2,4,6-trichloroanisol) a TBA (2,4,6-tribromoanisol), které mohou zničit chuť a vůni vína uloženého v sudu. Signál trenérovi, že něco našli, jim přinese odměnu. Po 30 minutách práce přichází odpočinek a další tým se ujímá běžné práce, píše agentura Bloomberg.

 

Psi jsou součástí rozvíjejícího se projektu Natinga a jsou příkladem toho, jak je možné speciálně vycvičené psi použít k ochraně vinic před škůdci a vinařství před katastrofami. "Jsou přesnější a účinnější než moderní technologie," říká místní vinař a manažer prodeje TN Coopers Michael Peters.

Psí čich je 10 000krát až 100 000krát vnímavější než lidský díky 300 milionům čichových receptorů. Pro srovnání lidé jich mají jen šest milionů. Také robotická technologie za nimi zaostává. Díky tomu se "nejlepší přítel člověka" stal základním nástrojem pro hledání lidí v troskách budov, odhalení bomb před jejich výbuchem, ale také při hledání drahých lanýžů nebo italského salámu, o kterém jste si mysleli, že ho můžete při průchodu přes celnici schovat v kufru.

Ve vinařském průmyslu se psi používají ke zjištění TCA a příbuzných látek, které jsou zakázané pro vinaře po celém světě. TCA způsobuje tzv. korkovou zatuchlinu, která dává vínu pach a chuť zatuchlé, plesnivé, mokré lepenky. Většina lidí ji může rozpoznat v koncentraci zhruba pět částic na bilion, což odpovídá několika kapkám v olympijském bazénu, uvádí Jamie Goode, který mimo jiné napsal knihu o závadách vína. A není to jen o problému korku. "Může také kontaminovat dřevo používané pro sudy, plastové hadice, čerpadla, silikonové zátky (zátky sudů na víno), čiřidla a dokonce infikovat celý sklep," uvádí Peters.

Tlapková patrola

Finanční rizika jsou vysoká a čím dříve je problém odhalen, tím rychlejší a levnější je náprava. Například loni v prosinci vinařství Opus One žalovalo francouzského dodavatele sudů a chtělo více než 470.000 dolarů (11 milionů Kč), protože podle něj bylo deset sudů kontaminováno TCA, což poškodilo 590 galonů (přes 2200 litrů) jeho cabernetu, který stojí 325 dolarů (7600 Kč) za lahev. Firma TN Coopers dostala lekci před deseti lety, kdy koupila dřevo na sudy, které se později ukázalo být znečištěné. Při hledání preventivního řešení se majitelé obrátili s žádostí o radu na přítele, který pracoval na výcviku psů hledajících na letištích výbušniny a drogy. Mohli by jim psi také pomoci?

Po výcviku prvních dvou labradorů jménem Ambrosia a Odysé začala pracovat "tlapková patrola". Pak přišel další, Moro, a loni se k záchrannému týmu přidali Zamba a Mamba. Cvičitel s nimi pracuje denně a psi vědí, že nastal čas skutečné kontroly, když jim nasadí černé postroje.

Nyní tak, ještě předtím než firma naloží víno do přepravních kontejnerů a pošle ho do vinoték po celém světě, psi překontrolují, že v něm nezůstaly přítomné TCA, TBA nebo jiné škodlivé molekuly chloroanisolu nebo bromoanisolu. Klienti chilského vinařství také pravidelně požadují, aby psi překontrolovali stav jejich sklepů. Psi se také stávají důležitou zbraní v boji pěstitelů se škůdci a nemocemi vinic. Majitel vinařství Honig Michael Honig spolupracoval s cvičitelkou psů Bonie Berginovou, která vede univerzitu psích studií, na projektu, jehož cílem bylo odhalit vlnatku, která se živí vinnou révou a ničí ji. Vlnatky jsou téměř neviditelné pouhým okem, jsou o něco větší než špendlíková hlavička a schovávající se pod kůrou a v kořenech.

"Pokud zjistíte hmyz brzy, můžete vše snadno ošetřit, aniž byste vinici pokryli pesticidy," říká Honig. Podle něj je použití psů ekologické, protože omezuje chemické ošetření pouze na postižené rostliny.

Australská vědecká pracovnice Sonja Needsová, která se zaměřuje na vinařství a vědy o zvířatech, zdůrazňuje, že psi mají množství výhod - jsou všestranní, rychlí a jsou schopni se naučit snadno identifikovat 12 nebo více vůní. Ona sama pracovala na Melbournské univerzitě na výcviku border kolie, aby byla schopná odhalit nejhoršího škůdce vinné révy na světě, který se nazývá mšička révokaz a který zdecimoval v 19. století evropské vinice. Zatímco boj se škůdcem je náročný, psům stačí dvě dvacetiminutová cvičení, aby se naučili poznat zápach hmyzu a upozornit na něj.

V budoucnu budou možná konkurenci psům jako Zamba a Mamba dělat robotičtí čichači, kteří jsou nyní předmětem celosvětového výzkumu. Indie již plánuje představit mechanického psa, o kterém tvrdí, že je schopen odhalit výbušniny. Ale budou také schopni odhalit TCA či škůdce vinné révy? Zatím vinařství sázejí na psí kamarády.