Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

O značku Regionální potravina přišel Kefír výrobce Jana Svatošová
25.10.2019

Setkání k projektu GoNano
22.10.2019

Tolerance rostlin vůči železu
18.10.2019

SVS podá trestní oznámení pro podezření na týrání zvířat na jatkách
18.10.2019

Ctpp >

Poradni skupina


V chladírně uzenin bylo moc teplo
Datum: 11.09.2014
SVS

V chladírně uzenin v Jihlavě veterináři zjistili, že uzené maso bylo uloženo mimo chladicí vitrínu, při teplotě 25,4 °C, a navíc bez ochrany před kontaminací. Dále zde měl někdo z personálu uložené soukromé potraviny (houby a sýry), které byly uloženy společně s masnými výrobky, jež byly skladovány při teplotě přes 15 °C. Byla uložena pokuta na místě.

Podobná situace byla v prodejně v Brně, kde různé masné výrobky uchovávali při teplotě prostředí přes 22 °C, bez ochrany před kontaminací. I zde bylo nařízeno stažení z prodeje a zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

Problémy veterinární inspektoři zjišťují čas od času i při označování výrobků. V Pražské tržnici v neregistrované provozovně zjistili 240 neoznačených slepičích vajec, 80 křepelčích a zhruba 60 kg drůbežího masa. Toto množství překročilo malá množství prodávaná přímo od chovatele, jak je stanoveno vyhláškou č. 289/2007. I v tomto případě bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty. Další neregistrovanou prodejnu zjistili veterináři v Pardubickém kraji v Semíně a zde nařídili neškodně odstranit (zlikvidovat) zhruba 50 kg výrobků, u kterých nebyly k dispozici doklady o původu. Samozřejmě tento provozovatel musí být registrován!

Ve Středočeském kraji veterináři nařídili provozovateli z Kladna zlikvidovat zhruba 110 kg prošlého kuřecího masa.

Toto je ukázka některých zjištění při veterinárních kontrolách za posledních 10 dní.