Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Odvádět odvody i za dobu, kdy zaměstnanec bude doma, nedává smysl. Česká mutace kurzarbeitu by také primárně neměla podporovat přechod zaměstnance k jinému zaměstnavateli
18.09.2020

Hospodářská komora vládě: Kurzarbeit podnikatelé vítají, sporné body by ale měla vláda přehodnotit
18.09.2020

Africký mor prasat je již ve třech ze čtyř zemí sousedících s ČR
18.09.2020

Ocenění Regionální potravina si převzalo sedm producentů z Pardubického kraje
18.09.2020

Ctpp >


Za Regionálními potravinami do Holašovic
Datum: 26.07.2019
Internetový portál bezpečnosti potravin
Vydáno: 25.7.2019
 
Autor: SZIF
Tisková zpráva SZIF.

 

V malebné jihočeské vesničce Holašovice se budou opět předávat ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje. U příležitosti Selských slavností si certifikát Regionální potraviny převezme v pátek 26. července osm výrobců, jejichž produkty zvítězily v letošním kole soutěže.

Vesnička Holašovice, která je díky unikátnímu komplexu vesnické architektury zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se od 26. do 28. července stane dějištěm už 22. ročníku Selských slavností. Ty vzdají hold nejenom tradičním a netradičním řemeslům, ale i regionálním potravinám a jejich výrobcům. Každoročně se sem sjíždí lidoví umělci a řemeslní tvůrci, kteří předvedou původní řemesla, nabídnou výrobky z keramiky, kůže, proutí, paličkované krajky a mnoho dalšího. Slavnosti jsou ideálním místem pro představení letošních vítězů soutěže Regionální potravina Jihočeského kraje, jejichž výrobky snoubí respekt k řemeslu, úctu k přírodě a lokální výrobu.

Značka Regionální potravina obohacuje náš jídelníček už deset let. Získat ji mohou v krajských soutěžích pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Základní podmínkou je, aby byl produkt vyrobený v daném regionu. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent a hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tak mají pevnou vazbu s regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní.

V současné době má značku Regionální potravina 410 produktů od 324 výrobců. V každém kraji ji může získat pouze 9 výrobků, za každou kategorii jeden, což zaručuje produktům výjimečnost. Za Jihočeský kraj se letos do soutěže přihlásilo 23 výrobců s 65 produkty, největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin. Jedna kategorie zůstala neobsazena.

Předávání ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2019 proběhne v pátek 26. července od 15 hodin. Výrobce a jejich výrobky naleznete zde.

Výhercům srdečně gratulujeme a návštěvníkům přejeme příjemnou zábavu.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF


Zdroj: SZIF