Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Znojemské historické vinobraní 2019
12.09.2019

Výroční konference Platformy pro reformulace, 18. 9. 2019
12.09.2019

Ministr zemědělství: Dobré životní podmínky hospodářských zvířat jsou pro nás důležité, letos dáme na jejich zlepšení 1,6 miliardy korun
12.09.2019

V nemocnicích, školách a školkách chybí biopotraviny: Není o ně snad zájem?
12.09.2019

Ctpp >


Jak ovlivňují škodlivé látky v půdě lidské zdraví? Odpověď hledá nové NutRisk Centre ČZU v Praze
Datum: 14.05.2019
ČZU
Vydáno: 10.5.2019
 
Autor: ČZU, FAPPZ
Informace a tisková zpráva ČZU

Fakulta agrobiologie potravinových a přírodních zdrojů získala dotaci z Evropské unie ve výši 240 mil. korun a buduje nové Centrum pro studium vzniku a transformací nutričně významných látek v potravním řetězci v interakci s potenciálně rizikovými látkami antropogenního původu: komplexní posouzení rizika kontaminace půdy pro kvalitu zemědělské produkce (NutRisk Centre, reg. č. CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_019/0000845), díky kterému bude možné podpořit rozvoj excelentní vědy na ČZU.

NutRisk Centre se zaměřuje na zkoumání chování kontaminantů ve složkách agroekosystému a v interakci s nutričně významnými látkami. Základní badatelské cíle projektu vyplývají ze schopnosti definovat vstupy a přeměny kontaminantů v agroekosystému jako celku, neboť procesy v rámci jednotlivých složek mezi sebou souvisejí a navzájem se ovlivňují. Na projektu se podílí 10 vědecko - výzkumných týmů, které se soustředí na zkoumání rizikových prvků, organických polutantů, mikroorganismů, rhizosféry, rostlin, edafonu, ryb, zvířat, mikroorganismů v potravinách a krmivech, modelování a analytiku. Výzkumné práce probíhají za využití nejmodernější analytické techniky a ve spolupráci se zahraničními vědeckými institucemi. Výstupem bude nejen množství vědeckých a odborných publikací, ale také několik patentů. Kompletní informace o projektu a jeho aktivitách jsou dostupné na nutrisk.agrobiologie.cz.

Tisková zpráva ke stažení v příloze

 

 

 
Zdroj: ČZU