Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Konference Dietní výživa 2019
25.06.2019

Ministr Toman: Náš zákaz dvojí kvality potravin byl správným krokem. V testu Evropské komise propadla třetina výrobků
25.06.2019

Roční bilance ministra Tomana: Prioritní je ochrana spotřebitelů, boj se suchem a kůrovcem
25.06.2019

Pozvánka na chilský pivovarnický veletrh Copa Cervezas de América (Valparaíso, 26. - 31. 8. 2019)
25.06.2019

Ctpp >


Test salámů vysočina 2019
Datum: 06.05.2019
dTest
Vydáno: 6.5.2019       
Autor: dTest
Informace organizace dTest

Salám vysočina nám dělá společnost déle než 50 let a asi těžko bychom hledali někoho, kdo jej nikdy neochutnal. V nadcházejícím čase cest do přírody se trvanlivá vysočina možná stane součástí výletnických svačin, proto jsme se rozhodli ji na začátku sezóny otestovat. V laboratoři jsme prověřovali obsah masa, správné vysušení i chuť. Pětina salámů má co vylepšovat.

Před nadcházející turistickou sezónou přinášíme test salámů vysočina. Ta patří mezi trvanlivé salámy, což ji předurčuje k tomu být součástí výletnických svačin. Vysočina není žádnou novinkou, na svět přišla již před více než 50 lety a oblibě se těší dodnes.

Výběr vzorků do testu byl poměrně obsáhlý. Nakoupili jsme dvacítku krájených i nekrájených salámů různých značek ideklarované kvality. Kromě běžné produkce se podařilo otestovat i tři speciální salámy: jeden určený dětem, jeden bez „éček“ a jeden, který se hlásil k původní vysočinové receptuře.  Laboratoř testovala obvyklé parametry – obsah masa a jeho kvalitu, obsah tuku a nesměla chybět ani ochutnávka.  Vzhledem k tomu, že se testu zúčastnil i salám bez deklarovaných konzervantů, nechali jsme analyzovat i jejich obsah.

V rámci analýzy použitého masa jsme ověřovali správnost údajů deklarovaných na etiketě a kontrolovali, zda se výrobcům podařilo dodržet všechny zákonné požadavky – minimálně 13% obsah čisté svalové bílkoviny a zákaz použití sójových bílkovin.  Nedostatek svalových bílkovin nebo naopak přítomnost těch sójových, vysočiny netrápily. Méně nás potěšilo zjištění, že řada výrobků jen s odřenýma ušima dodržela slibovaný podíl masa a jeden vzorek o obsahu masa klamal zákazníky úplně.

Měřením obsahu tuku a soli prošly salámy bez úhony. Tučnost vysočiny je limitována vyhláškou, smí být maximálně 50 %. Větší potíže jsme zaznamenali při měření aktivity vody. Tento vyhláškou definovaný parametr říká, jak dobře je salám vysušený, a čtyři vysočiny předepsanému požadavku nevyhověly.

Rozdílnost jednotlivých vzorků se prokázala i při ochutnávce, kdy skupina sedmi hodnotitelů posuzovala vzhled, chuť, vůni, konzistenci a pocit jaký vysočina zanechá při skusu. Při posuzování se vycházelo z požadavků vyhlášky a také se hledaly vybrané závady.

Více: https://www.dtest.cz/clanek-7293/test-salamu-vysocina-2019

 

Zdroj: dTest