Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Další informace k řešení tzv. dvojí kvality potravin
07.01.2019

Nové potravinářské předpisy EU – listopad 2018
07.01.2019

Vyhodnocení kontrol jakosti pitné vody na lodních dopravních prostředcích v roce 2018
07.01.2019

Workshop všímavého jedení (mindful eating)
07.01.2019

Ctpp >


Němečtí výrobci potravin sníží obsah cukru ve svých produktech
Datum: 07.01.2019

Němečtí výrobci potravin sníží v příštích letech obsah cukru ve svých produktech. Dohodli se na tom s ministryní výživy a zemědělství Julií Klöcknerovou (CDU).

 

Ta chce chce tímto způsobem bojovat proti rostoucí obezitě a zdravotním problémům, které s nadměrnou konzumací cukru souvisejí.

Nadváhou ve spolkové republice podle aktuálních čísel ministerstva trpí 47 procent žen a 62 procent mužů. Téměř pětina dospělých je obézních, u dětí a mladistvých jich má nadváhu kolem 15 procent.

Protože nadváha a obezita, k nimž nadbytečná konzumace cukru výrazně přispívá, s sebou nese řadu zdravotních komplikací, včetně onemocnění oběhové soustavy, čelila Klöcknerová tlaku, aby spotřebu cukru omezila. Ministryně tak nechtěla činit zákonnými prostředky, jako třeba zvyšováním daní u výrobků obsahujících cukr, ale vsadila v první řadě na dohodu s výrobci.

Na základě dohody by měl do roku 2025 klesnout například obsah cukru v cereáliích určených pro dětské snídaně, a to o nejméně 20 procent. V dětských jogurtech má být pokles nejméně desetiprocentní a v nealkoholických nápojích 15procentní.

Dohodě, která počítá i se snižováním obsahu soli a tuků, ale kritici vyčítají, že obsahuje pouze málo konkrétních cílů a také to, že nepočítá se sankcemi za případné nesplnění cílů. Ministryně Klöcknerová však tvrdí, že pokud průmysl nebude spolupracovat, je připravena zvážit další opatření.