Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Minipivovary táhnou: Každý týden vznikne jeden nový
14.03.2019

Čas na očistu! 6 druhů zeleniny, díky kterým se budete cítit fit
14.03.2019

Pozvánka na odborný seminář "POHLED PŘES HRANICE" - 10. 11. 4. 2019
14.03.2019

Pozvánka na odborný seminář "POHLED PŘES HRANICE" - 10. 11. 4. 2019
14.03.2019

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 50. týden 2018
Datum: 20.12.2018
Mgr. Dana Koubová
Vydáno: 20.12.2018
Autor: Mgr. Dana Koubová

 

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 50. týdnu 2018: 10. 12. – 16. 12. 2018 (v češtině).

 

 

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

14/12/2018

Spojené království

 nedeklarované arašídy (3.1 mg/kg - ppm) v mandlovém prášku

baleno ve Spojeném království

14/12/2018

Itálie

 Salmonella enterica ser. Newport (přítomnost /25g) a Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost /25g) v mražených kachnách kuchaných

Maďarsko

14/12/2018

Švédsko

 nepovolené uvedení na trh (doporučený příjem 9.5 /g) prášku z červené fermentované rýže, bio

Spojené království

14/12/2018

Francie

 Listeria monocytogenes (<100 KTJ/g) v prejtu

Francie

14/12/2018

Itálie

 rtuť (1.3 mg/kg - ppm) v chlazených hřbetních částech z mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

14/12/2018

Francie

 aflatoxiny (B1 = 6.6 µg/kg - ppb) v paprice sladké mleté, bio

Španělsko

13/12/2018

Francie

 nedeklarovaný sezam a sója v ovesných vločkách

Francie

13/12/2018

Nizozemsko

 nedeklarovaná hořčice a celer v tandoori kari omáčce

Belgie

13/12/2018

Nizozemsko

 nedeklarovaná hořčice v pečeném vepřovém masu na kantonský způsob (Char Siu)

Nizozemsko

13/12/2018

Itálie

 rtuť (1.4 mg/kg - ppm) v chlazených zpracovaných hřbetních částech mečouna v nálevu (Xiphias gladius)

Španělsko, surovina z Chile

12/12/2018

Švédsko

 příliš vysoký příjem monakolinu K (doporučený příjem: 9.5 mg/den) z prášku z červené fermentované rýže, bio

Dánsko

12/12/2018

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v kardamomu

Nizozemsko

12/12/2018

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v lískových jádrech loupaných

Německo, surovina ze Španělska

11/12/2018

Itálie

 Salmonella enterica ser. Derby (presence /25g) v živých tapeskách (Ruditapes phlippinarum)

Itálie

11/12/2018

Belgie

 chybějící označení (chybějící seznam složek včetně údajů o alergenech) zmrzlinového dortu

Belgie, baleno v Nizozemsku

11/12/2018

Francie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost /25g) v krůtím mase

Francie

11/12/2018

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v chlazených masných výrobcích

Belgie

11/12/2018

Nizozemsko

 nedeklarované lískové oříšky v pomazánce z mléčné čokolády omylem smíchané s pomazánkou  z čokolády a lískových oříšků

Nizozemsko

10/12/2018

Litva

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Polsko

10/12/2018

Nizozemsko

 úlomky plastu v písmenech z mléčné čokolády

Nizozemsko

 

 

                  Krmiva

 

10/12/2018

Belgie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) a příliš vysoký počet enterobakterií (2500 až 7800 KTJ/g) v mraženém krmivu pro domácí mazlíčky ze syrovéhio kachního masa

Nizozemsko

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.