Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Selské slavnosti letos představí „příběh jídla“
17.06.2019

Ovoce a zelenina s rodokmenem znamená produkční historii od semínka až po potravinu a zahrnuje i použití pesticidů.
17.06.2019

Mezinárodní konference o kontaminantech v potravinách: Výzvy v hodnocení rizika
17.06.2019

Mezinárodní konference o kontaminantech v potravinách: Výzvy v hodnocení rizika
17.06.2019

Ctpp >


SVS v řeznictví na Plzeňsku odhalila 800 kg masa neznámého původu
Datum: 18.12.2018
SVS
Vydáno: 18.12.2018
Autor: SVS

 

Informace SVS ze dne 18. 12. 2018

 

Státní veterinární správa (SVS) pro Plzeňský kraj při kontrole řeznictví s občerstvením v Chotěšově u Plzně zjistila závažná pochybení. Jednalo se především o takřka 800 kg masa neznámého původu, výrobky s prošlou dobou spotřeby či provádění činností bez řádné registrace.

Kontrola veterinárních inspektorů byla zaměřena jak na samotný provoz řeznictví a občerstvení, tak i na skladovací prostory provozovny. Právě ve skladu odhalili inspektoři nejvážnější závady. V chladicím boxu se skladovalo bourané nebalené vepřové maso neznámého původu v celkovém množství 514 kg. Mezi dalšími skladovanými potravinami bylo zjištěno takřka 280 kg mrazených potravin neznámého původu. Konkrétně se jednalo o nebalená husí prsa (155 kg) a nebalené hovězí ořezy (125 kg). Další závadou, na kterou veterinární inspektoři při kontrole skladu narazili, bylo necelých 28 kg zmrazených kuřecích prsních řízků s prošlým datem spotřeby navíc skladovaných při nesprávné teplotě. Kvůli uvedeným pochybením ve skladové části veterinární inspektoři znehodnotili potraviny barvou a nařídili jejich neškodné odstranění v asanačním podniku na náklady prodejce.

Ani kontrola provozní částí se neobešla bez problémů. V provozovně probíhaly činnosti, které nejsou krajskou veterinární správou registrované, konkrétně se jednalo o výrobu tepelně opracovaných masných výrobků, porcování bílého masa a bourání červeného masa. Další závažnou závadou bylo, že provozovatel neodebíral v souladu s evropskými předpisy z vyráběných masných polotovarů vzorky k laboratornímu vyšetření, kterými se prokazuje jejich zdravotní nezávadnost a ověřuje se, zda jejich výroba probíhá za dodržení hygienických zásad. Ve správním řízení hrozí provozovateli za nejzávažnější pochybení pokuta podle zákona o potravinách až do výše 50 mil. Kč.