Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Test grilovacích tyčinek 2020
09.07.2020

Test grilovacích kořenicích přípravků 2020
09.07.2020

Potravinářská inspekce zjistila doplněk stravy škodlivý pro lidské zdraví s mimořádným množstvím rozpouštědel a dalších nepovolených látek
09.07.2020

Ctpp >


Stav cukrovky je špatný
Datum: 10.08.2015
Agrární komora ČR

Tab. - Výsledky 1. vzorkování cukrovarnických společností

1. vzorkování - průměr ČR počet jedinců / ha chrást (g) kořen (g) digesce (%) Polarizační cukr (t/ha)
Průměr 2014 101 478 566 471 15,97 6,66
Průměr 2015 100 394 430 347 17,36 5,29
Rozdíl 2015/2014 -1 083 -136 -124 1,39 -1,37
index 2015/2014 99% 76% 74% 109% 79%

 

V současné době jednotlivé cukrovarnické společnosti monitorují stav porostů. Výhled počasí na srpen je s nadprůměrnými teplotami a minimem dešťových srážek, máme za sebou extrémně teplý a suchý červenec. Situace je velmi špatná zejména na lehčích a písčitých půdách, nicméně i na těžších půdách se začíná negativně projevovat vláhový deficit, dochází k vadnutí listů a minimálnímu přírůstku kořene. Současný stav cukernatosti je nadprůměrný, nicméně vzhledem k poměrně malému kořenu a malému podílu chrástu může být konečný výsledek výrazně ovlivněn dalším průběhem dešťových srážek, pravděpodobně však pouze směrem dolů. S prodlužujícím se suchem se naděje na zlepšení stavu porostů řepy vzdalují mílovými kroky.

 

Tabulka ke stažení

Foto ke stažení



Ing. Karel Chalupný
člen představenstva Agrární komory 
a agronomický ředitel Tereos TTD, a.s.