Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Konference Potraviny, zdraví a výživa Podtitul: Obohacování potravin – cesta ke zdraví?
26.03.2020

Vyšší omega-3 index je spojený s lepší kontrolou astmatu
18.02.2020

Zvýšení tolerance rýže vůči suchu
17.02.2020

Opravdu nakrmeni!?
17.02.2020

Ctpp >


Čtvrtina sýrů z dovozu při kontrole SZPI nevyhověla
Datum: 22.08.2018
CZ Test, Svět potravin

21. 8. 2018 | Čtvrtina sýrů z dovozu nevyhověla při kontrole Státní zemědělské potravinářské inspekce (SZPI) požadavkům zákona. Inspekce podrobila laboratorní analýze 64 šarží.

 

Podle mluvčího Pavla Kopřivy řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro český trh dostatečnou pozornost, uvedl dnes v tiskové zprávě.

SZPI se zaměřila na přírodní polotvrdé sýry, což je nejčastěji eidam, gouda nebo čedar. Šlo o výrobce z Polska, Francie, Nizozemska, Velké Británie a v jednom případě ze Slovenska. Ani v jednom případě nefiguroval sýr z Německa, které je silným exportérem do Česka. Lidé najdou konkrétní výsledky kontroly na portále Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Inspektoři zkontrolovali 121 vzorků, laboratorní analýzu dělali u 64 šarží, z nichž nevyhovělo 15. V devíti případech bylo v sýru více soli, než uváděla etiketa. U tří byl nižší podíl tuku v sušině a u čtyř vzorků byl nižší podíl sušiny, než výrobce deklaroval. "Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masivní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu," uvedl Kopřiva.

Vzorky inspektoři odebrali u 13 maloobchodních prodejců, zejména zástupců velkých obchodních řetězců. S těmi, u nichž našla pochybení, zahájí správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k výsledkům chce v kontrole těchto sýrů pokračovat i v budoucnu.