Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Konference Potraviny, zdraví a výživa Podtitul: Obohacování potravin – cesta ke zdraví?
26.03.2020

Vyšší omega-3 index je spojený s lepší kontrolou astmatu
18.02.2020

Zvýšení tolerance rýže vůči suchu
17.02.2020

Opravdu nakrmeni!?
17.02.2020

Ctpp >


Polotovar pro výrobu kebabu na Teplicku obsahoval salmonely
Datum: 22.08.2018
SVS
Vydáno: 17.8.2018
Autor: SVS

 

Informace SVS ze dne 17. 8. 2018

 

 

Státní veterinární správa nařídila na základě kontroly u zpracovatele v Dubí na Teplicku stažení více než tuny polotovaru pro přípravu kuřecího kebabu. Provozovateli byla zároveň až do odvolání rozhodnutím SVS pozastavena výroba.

Laboratorní vyšetření při kontrole odebraných vzorků prokázalo, že masný polotovar obsahoval bakterie salmonely. Při došetřování případu bylo zjištěno, že zpracovatel od polského dodavatele nakoupil kuřecí stehna, která dále zpracoval na výše uvedené masné polotovary. Polotovarem následně zásoboval řadu dalších subjektů – poskytovatelů rychlého občerstvení v různých regionech. V současné době probíhá stahování distribuovaného výrobku od odběratelů.  Zda byla zdrojem bakterií zpracovávaná surovina, či ke kontaminaci došlo  v provoze při výrobě kebabů, není v tuto chvíli známo.

SVS zpracovateli nařídila provedení důkladné sanitace všech výrobních zařízení a prostor, kde k výrobě kebabu docházelo. Po provedení sanitace proběhne v provozu kontrolní odběr vzorků z prostředí. Bude také vyrobena kontrolní šarže výrobku, která bude také laboratorně vyšetřena. Znovuobnovení výroby bude provozovateli umožněno až pokud budou všechny odebrané vzorky v pořádku. S provozovatelem bylo zahájeno správní řízení. V něm mu za porušení zákona o potravinách hrozí pokuta ve výši až 10 mil. Kč.

 

Zdroj: SVS