Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


SVS zkontrolovala od začátku roku přes 6200 provozoven stravovacích služeb
Datum: 28.07.2015
SVS ČR

V hlavním městě skončilo zjištěním závady 34 % kontrol. Na pomyslném druhém místě z tohoto pohledu se umístil Pardubický kraj (21 %) a třetí Vysočina (18 %). Při jedné kontrole může být zjištěno více závad. Jejich celkový počet tak přesáhl 2 200. Sledovatelnosti se týkalo 19 % z nich, druhým nejčastějším problémem bylo označování a balení potravin (16 %). Následovalo skladování surovin a potravin (10 %), stejný podíl mělo také nedodržení spotřebních lhůt. Celková výše navržených pokut přesáhla 3 miliony Kč.

V řadě případů byly v provozovnách zjištěny zcela nevyhovující podmínky, zejména z pohledu hygieny. Ve 115 případech proto SVS předala na základě zjištění při kontrole podnět k prošetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví nebo inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podnět v řadě případů vedl k uzavření provozovny.

Z posledních týdnů lze namátkou jmenovat například restauraci Barandov v Hrádku nad Nisou. Během kontroly provedené Krajskou veterinární správou pro Liberecký kraj zde byly zjištěny stavebně technické závady zahrnující opadanou omítku, dveře nedoléhající k prahu či zednicky nezačištěnou zeď v kuchyni s obnaženými cihlami. Na podlaze kuchyně byl navíc myší trus. Na základě kontrolních zjištění pozastavily inspektorky ihned zpracování živočišných produktů a jejich uvádění do oběhu. Navržená pokuta se pohybuje v řádech desítek tisíc. Provozovatel restauraci ihned uzavřel, objednal deratizační firmu a zedníka. Jelikož opětovná kontrola zjistila nápravu stavu, bylo pozastavení zpracovávání živočišných produktů zrušeno.

V restauraci Oáza ve Starých Křečanech zjistili úřední veterinární lékaři 17. června neodpovídající hygienické podmínky. Podlaha i technologická zařízení byla špinavá a mastná, některá zařízení byla pokryta rostoucí plísní. Nehygienicky byly uloženy také pracovní pomůcky a nástroje. Případ byl proto předán k došetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Ten zde 23. června provedl kontrolu, během níž zjistil tak zásadní závady, že nařídil do doby jejich odstranění pozastavení činnosti restaurace.

Z jiného soudku bylo zjištění v provozovně v Campu Pod Kaštany v Morávce. Kontrola zde zjistila, že provozovatel zde jako smažený sýr prodával obalenou „náhražku“ v podobě výrobku obsahující kromě živočišného také rostlinný tuk. Provozovateli byla navržena pokuta a případ byl předán dál.


Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS