Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Školení BTSF v roce 2019
07.12.2018

Omezování plastů ve stravovacích službách z pohledu hygienika-odpovědi na časté dotazy veřejnosti
07.12.2018

E-learningové kurzy BTSF pro rok 2018 - vánoční období
07.12.2018

Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit své stánky SVS
07.12.2018

Ctpp >


Řetězce v Česku stáhly z pultů zeleninu s podezřením na listérie
Datum: 11.07.2018
CZ Test, Svět potravin

10. 7. 2018 | Na český trh se dostala mražená zelenina s podezřením na kontaminaci bakteriemi způsobujícími listeriózu. Prodejci ji nyní ve více evropských zemích stahují z pultů.

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela informaci o rizikové potravině prostřednictvím evropského systému rychlého varování. Novinářům to dnes oznámil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Problém se týká kukuřice maďarského původu, která se dostala se do jednodruhových mražených výrobků i různých zeleninových směsí společnosti Greenyard. Podezření z kontaminace dopadá na různé šarže vyrobené od 13. srpna 2016 do 20. června 2018.

Informace o konkrétních výrobcích, včetně názvů a dalšího označení, zveřejnily na svém webu řetězce Tesco, Lidl, Penny Market a Makro.

"SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali," uvedl Kopřiva.

Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává onemocnění zažívacího traktu, které postihuje zejména lidi se sníženou imunitou, seniory, těhotné ženy a novorozence. U zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků.

Bakterie přežívají i teploty pod nulou a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli pečlivě uvařit. Riziková je naopak konzumace bez vaření, například v salátech a smoothies.