Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nařízení ÚKZÚZ - Ralstonia solanacearum v závlahové vodě - ze dne 14. 9. 2018
21.09.2018

Platforma pro reformulace má za sebou další úspěšný rok
21.09.2018

Aktualizace databáze hostitelských rostlin bakterie Xylella
21.09.2018

Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017
21.09.2018

Ctpp >


Inspekce zjistila dva případy klamání spotřebitele o druhu masa v kebabech
Datum: 13.06.2018
SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se kromě kontroly hygieny v provozovnách společného stravování zaměřuje také na správnou praxi značení nabízených pokrmů a aktuálně zjistila dva případy klamání prostřednictvím zavádějící deklarace o druzích masa v kebabech.

  • V provozovně Mitan Enez, Náměstí 1. května v Kuřimi, nabízel provozovatel v jídelním lístku pokrm s názvem „Döner kebab s telecím masem“, ze kterého inspektoři odebrali vzorek k laboratornímu rozboru pro určení druhu masa. Laboratorní analýzy prokázaly, že kromě masa hovězího, zde bylo obsaženo i maso krůtí a kuřecí.

Kontrolovaná osoba se tímto dopouštěla podávání zavádějící informace o potravině a inspekce provozovateli nařídila přeznačit pokrm tak, aby neuváděl spotřebitele v omyl.

  • V provozovně Ahura kebab, Hálka Pelánová, třída Osvobození 139, v Otrokovicích, byl na nabídkové tabuli a v jídelním lístku nabízen pokrm s názvem „Velký talíř jen maso“, u kterého obsluha spotřebitelům ústně deklarovala, že se jedná o maso hovězí.

U odebraného vzorku masa (část pokrmu typu kebab) byla laboratorně prokázána přítomnost hovězí, krůtí a kuřecí bílkoviny, přestože bylo spotřebiteli nabízeno jako maso hovězí.

Provozovateli bylo následně nařízeno opatření, aby neprodleně správně označil živočišný druh masa v blízkosti nabízení pokrmů a zamezil tak klamání spotřebitele.

S kontrolovanými osobami inspekce zahájení správní řízení o uložení pokuty a bude i nadále pokračovat v kontrolách značení pokrmů v provozovnách společného stravování.

 

 

Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal - referent mediální komunikace,tel.: + 420 542 426 613