Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Odvádět odvody i za dobu, kdy zaměstnanec bude doma, nedává smysl. Česká mutace kurzarbeitu by také primárně neměla podporovat přechod zaměstnance k jinému zaměstnavateli
18.09.2020

Hospodářská komora vládě: Kurzarbeit podnikatelé vítají, sporné body by ale měla vláda přehodnotit
18.09.2020

Africký mor prasat je již ve třech ze čtyř zemí sousedících s ČR
18.09.2020

Ocenění Regionální potravina si převzalo sedm producentů z Pardubického kraje
18.09.2020

Ctpp >

Priorita C. Potraviny a spotřebitel


SZPI uzavřela Lomanskou pekárnu ve Františkových lázních
Datum: 29.08.2014
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Při kontrole dne 27. 8. zde SZPI zjistila porušení hygienických předpisů významného rozsahu, inspekce mj. nalezla ve skladu surovin značné množství exkrementů hlodavců a tělo dospělé myši ve stadiu rozkladu, což – vedle dalších stop – prokazuje nepravidelný a zcela nedostatečný úklid a deratizaci v těchto prostorách. Dále inspekce zjistila výskyt živých moučních molů ve skladu s moukou.
Z uvedeného vyplývá, že nelze vyloučit kontaminaci přítomných surovin a potravin a rovněž nelze vyloučit riziko, že tyto potraviny budou nevhodné k lidské spotřebě. Provozovatel neměl zavedené adekvátní postupy pro regulaci škůdců a mj. tak porušil nařízení (ES) 852/2004. SZPI z těchto důvodů nařídila společnosti LOMANSKÁ PEKÁRNA s.r.o. provozovnu neprodleně uzavřít a provést zde důkladnou deratizaci, sanitaci a odstranit veškeré poškozené potraviny a suroviny a uvést celkový stav provozovny do souladu s požadavky právních předpisů. Inspekce zákaz užívání prostor uvolní až po splněná uložených opatření, což SZPI prověří opakovanou kontrolou. S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633