Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Vyšší omega-3 index je spojený s lepší kontrolou astmatu
18.02.2020

Zvýšení tolerance rýže vůči suchu
17.02.2020

Opravdu nakrmeni!?
17.02.2020

Moderní technologie jako nástroj k řešení krizí: používání NGS k potlačování alimentárních onemocnění v EU
17.02.2020

Ctpp >

Priorita C. Potraviny a spotřebitel


SZPI uzavřela Lomanskou pekárnu ve Františkových lázních
Datum: 29.08.2014
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Při kontrole dne 27. 8. zde SZPI zjistila porušení hygienických předpisů významného rozsahu, inspekce mj. nalezla ve skladu surovin značné množství exkrementů hlodavců a tělo dospělé myši ve stadiu rozkladu, což – vedle dalších stop – prokazuje nepravidelný a zcela nedostatečný úklid a deratizaci v těchto prostorách. Dále inspekce zjistila výskyt živých moučních molů ve skladu s moukou.
Z uvedeného vyplývá, že nelze vyloučit kontaminaci přítomných surovin a potravin a rovněž nelze vyloučit riziko, že tyto potraviny budou nevhodné k lidské spotřebě. Provozovatel neměl zavedené adekvátní postupy pro regulaci škůdců a mj. tak porušil nařízení (ES) 852/2004. SZPI z těchto důvodů nařídila společnosti LOMANSKÁ PEKÁRNA s.r.o. provozovnu neprodleně uzavřít a provést zde důkladnou deratizaci, sanitaci a odstranit veškeré poškozené potraviny a suroviny a uvést celkový stav provozovny do souladu s požadavky právních předpisů. Inspekce zákaz užívání prostor uvolní až po splněná uložených opatření, což SZPI prověří opakovanou kontrolou. S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633