Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Reakce spotřebitelů v USA na označování produktů jako GMO
21.01.2020

Káva a hodnocení její kvality
20.01.2020

Bruselské okénko
13.01.2020

Reakce spotřebitelů v USA na označování produktů jako GMO
10.01.2020

Ctpp >


V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774
Datum: 25.05.2018
ČTK

23. 5. 2018 | ČTK

Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Lahve "burgundského typu", tedy s velkým tělem a drobným hrdlem, do kterých se vejde 87 centilitrů tekutiny, obsahují takzvané žluté víno, které zhotovil vinař Anatoile Vercel, žijící v letech 1725 až 1786 v obci Arbois, srdci vinařského regionu Jura. Jeho potomci uchovávali lahve ve sklepě více než 200 let. Opustily ho až kvůli aukci.

Z vinice, vysázené za krále Ludvíka XV., ze které se sklízely hrozny za jeho nástupce Ludvíka XVI., pocházejí "nejstarší lahve vína na světě, které jsou v oběhu", tvrdí Brigitte Fenauxoivá, dražitelka aukčního domu Jura Enchères, která sobotní aukci povede.

Dvě lahve stejné odrůdy se prodaly v roce 2011 v Arbois za 57.000 eur (asi 1,5 milionu Kč) a v roce 2012 v Ženevě za 46.000 švýcarských franků (asi milion korun).

"Mít tři lahve tohoto ročníku a kvality je jedinečné," řekl Philippe Étiévant z aukčního domu.

Ochutnávka stejného "žlutého vína" se konala za účasti 24 expertů v roce 1994 na zámku Château Pécauld v Arbois, hostícím muzeum vína z tohoto kraje. Znalci ocenili jantarovou barvu a příchuť "ořechů, koření, kari, skořice, vanilky a sušeného ovoce" a dali vínu 9,4 z deseti bodů. Test skončil s poznámkou: "Znovu vyzkoušet za 100 let."

Sobotní dražba nabídne celkem 102 lahví z kraje Jura. Kromě prestižního "žlutého vína" bude k mání i bílé z Arbois ročníku 1811.

Vin jaune se v oblasti Jura vyrábí tradiční technologií. Víno se po dokvašení přečerpá do sudů, které se zapečetí a zůstanou šest let uzavřené. Na povrchu vína se utvoří vrstva kvasinek, víno dostane acetaldehydovou chuť podobnou sherry. Na rozdíl od něj ale nemá zvýšený obsah alkoholu.

Podle jedné historky jej svého času ochutnával císař Napoleon III. při schůzce s rakouským kancléřem na zámku Johannisberg a zvolal, že je to "nejlepší víno na světě". A Klemens von Metternich jen dodal, z jakého vinařství pochází...