Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 28. týden 2015
Datum: 15.07.2015
Bezpečnost potravin

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

10/07/2015

Nizozemsko

 stopy mandlí (neoznačeno) v omáčkách

Nizozemsko

10/07/2015

Spojené království

 úlomky plastu v bazalkovémtofu

Německo

10/07/2015

Estonsko

 chlorpyrifos (0.09 mg/kg - ppm) v mražené brokolici

Polsko

10/07/2015

Nizozemsko

 dioxinům podobné polychlorobifenyly (22 pg WHO TEQ/g) ve vejcích

Nizozemsko

10/07/2015

Irsko

 úlomky kostí v mraženém doner kebabu

Spojené království

10/07/2015

Itálie

 rtuť (1.54 mg/kg - ppm) v porcích mraženého mečouna (Xiphius gladius)

Španělsko

09/07/2015

Spojené království

 toxiny ASP (Amnesic Shellfish Poisoning) (39000 µg/kg - ppb) v chlazených slávkách

Spojené království

09/07/2015

Slovinsko

 nedeklarovaná mléčná složka (20 mg/kg – ppm) v marcipánu s medem a čokoládou

Německo, přes Rakousko

09/07/2015

Rakousko

 Escherichia coli produkující shiga toxin (přítomnost /25g) v klobásách určených ke konzumaci zasyrova

Rakousko

08/07/2015

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 26; celk. = 30 µg/kg - ppb) v pistáciích

USA, zpracováno v Německu

08/07/2015

Německo

 vysoký obsah hliníku (253  mg/kg - ppm) ve skleněných nudlích  

Vietnam

07/07/2015

Rumunsko

 Salmonella enteritidis fagotyp 1 (přítomnost /25g) v mražených kuřecích stehenních čtvrtkách

Polsko

07/07/2015

Dánsko

 nedostatečné označení (etiketa pouze v němčině) na zmrzlině

Německo

07/07/2015

Belgie

 nedeklarovaný siřičitan (17.0 mg/kg - ppm) v cukrovinkách

Belgie

 

 

Krmiva

 

09/07/2015

Německo

 aflatoxiny (B1 = 39.4 µg/kg - ppb) v krmné kukuřici

Polsko

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

10/07/2015

Polsko

 migrace primárních aromatických aminů (7.48; 0.005; 0.009 mg/kg – ppm) z plastového kuchyňského nádobí

Čína

07/07/2015

Francie

 migrace hliníku (32.8; 14.7 mg/l) z keramických kuliček na pečení

Čína


Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.  

 

- See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-28-tyden-2015.aspx#sthash.jBLMw4TI.dpuf