Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Akademické týdny – GMO a víra
16.10.2018

Přívod vitaminu D z diety v ČR je nízký - měla by se začít diskutovat intervence
16.10.2018

Ministr Toman v Lucemburku: Některé návrhy nové SZP jsou příliš složité, musíme se zaměřit na přínosy zemědělství pro společnost
16.10.2018

Sklizeň obilí klesne o 7,9 procenta, potraviny zdraží
16.10.2018

Ctpp >


Kvalita superpotravin v Andách je ohrožena nadprodukcí
Datum: 11.04.2018
ČTK

5. 4. 2018 | ČTK

Původní obyvatelstvo od vrcholků And po hlubiny amazonské džungle a chladnou Patagonii již dávno jedlo quinou, camu camu nebo calafate.

Avšak tyto složky zdravé výživy, které si získaly mezinárodní popularitu, jsou nyní ohroženy nadprodukcí, píše agentura AFP.

Řada plodin z náhorní plošiny Altiplano v srdci horského masivu And, která je jedním z nejvýše položených obydlených regionů na světě, je bohatá na antioxidanty, vitaminy, aminokyseliny, minerály a vlákninu. Quinoa (merlík chilský), kiwicha (laskavec ocasatý), kaniwa (merlík bledý), kořeny manioku a bobule calafate (dřišťál) a keříku myrta ugni jsou tak podle expertů nadějí pro boj proti kardiovaskulárním nemocem, obezitě nebo rakovině.

Tyto superpotraviny se staly pro andský potravinářský průmysl zlatým dolem: v letech 2011 až 2015 se jejich nabídka ztrojnásobila. A export neustále roste. Peruánské quinoy, zlatých zrnek And, která už pěstovali Inkové, se vyvezlo v roce 2017 čtyřikrát více než v roce 2012, za 124 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč). Export ořechů sacha inchi, které jsou bohaté na mastné kyseliny, se loni více než zdvojnásobil. Výrazně vzrostl i export lukumy, ovoce s vysokým obsahem vitaminů.

Avšak světový úspěch těchto produktů, které budí nadšení u gurmetů, vegetariánů a nutričních poradců, má nepříjemné důsledky: aby producenti vyhověli poptávce, zvyšují objem produkce. Vlastnosti těchto superpotraviny se tak mohou zhoršovat, a to kvůli nevyhovující půdě nebo při procesu transformace, kterým procházejí, aby mohly přijít do obchodů, upozorňuje Marcela Zamoranová, expertka na potraviny z univerzity v Santiagu de Chile.

Především quinoa je při zpracování vystavena vysokým teplotám.

"Důležité je, aby nutriční vlastnosti průmyslového produktu odpovídaly původní potravině," zdůrazňuje Finka Ritva Repová ze zemědělské univerzity La Molina v Limě, která napsala o quinoe několik knih.

Quinoa pochází původně z bolivijské a peruánské plošiny Altiplano, ale dnes se rovněž pěstuje ve Spojených státech, v Nizozemsku, v Indii nebo v Číně. Mimo své původní prostředí však mohou tato zrnka ztratit část svých nutričních vlastností, zdůrazňuje Repová.

Aby spotřebitelé mohli identifikovat nejlepší peruánské produkty, navrhuje ředitelka peruánské propagační organizace Promperu Isabella Falcová, aby měly kontrolované označení původu. "Quinoa, která roste ve 4000 metrech nad mořem, je na nutriční hodnoty nejbohatší," ujišťuje.

Další superpotraviny z And, jako je kiwicha, která je bohatší na vápník a proteiny než quinoa, a kaniwa, která obsahuje více vlákniny a železa než kiwicha, by se v budoucnu mohly setkat s podobným problémem snížení kvality.

Jestliže si superpotraviny získaly takovou oblibu, je to pro jejich zdravotní účinky. Experti se shodují, že tyto bobule, ovoce a zrnka bohatá na vitaminy mohou pomáhat předcházet nepřenosným chronickým chorobám, jako je cukrovka, nebo oddalovat jejich propuknutí.

Nemohou však nahrazovat léky, upozorňuje Marcela Zamoranová. "Superpotraviny neléčí nemoci, ale některým z nich pomáhají předcházet, pokud se konzumují pravidelně," říká.

Koláče, energetické nápoje, těstoviny... Kolem superpotravin, jako je maca známá jako viagra Inků, amazonské ovoce camu camu, které obsahuje tolik vitaminu C jako 60 pomerančů, vznikl celý průmysl.

A v metropolích Peru, Chile a Bolívie si tyto superpotraviny našly své čestné místo v mnoha restauracích, z nichž řada patří ke gastronomické špičce, jako je Borago v Santiagu de Chile, Amaz v Limě nebo Gustu v La Pazu.