Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Potravinářská inspekce kontrolovala ošetření potravin ionizujícím zářením
Datum: 26.01.2018
SZPI
Vydáno: 22.1.2018
Autor: SZPI

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 22. 1. 2018.

 

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2017 kontrolní akci s cílem ověřit, zda výrobci a dovozci informují na obalu spotřebitele o použití ionizujícího záření u potravin, které byly touto technologií ošetřeny. Tuto informační povinnost ukládají evropské i národní právní předpisy.

Inspektoři odebrali ke kontrole vzorky potravin, u kterých nebyla informace o ozáření na obalu uvedena, a po analýze rizika se zaměřovali mj. na komodity, u nichž výsledky dřívějších kontrol prokázaly porušení předpisu. Šlo zejména o koření, bylinné čaje, instantní polévky obsahující sáček s kořením, sušený česnek, sušené houby a doplňky stravy.

Z celkového počtu 32 odebraných vzorků analýza prokázala ošetření ionizujícím zářením bez požadované informace na obalu u 1 vzorku. Jednalo se o:

Ženšen sibiřský, doplněk stravy (prášek z kořene), datum minimální trvanlivosti 09/2018, šarže: 06-4-03-103-01-1, 17-057, výrobce: Walt International s.r.o., Jablonec nad Nisou, dodavatel: Alfred Galke GmbH, Flecken Gittelde, Am Bahnhof 1, Bad Grund, země původu Čína.

S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může účinně nahradit např. použití fumigantů (insekticid), respektive zamezit vzniku nežádoucích kontaminací např. u sušených bylin a koření.

V některých členských státech EU je ale ozařování potravin stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování ozáření potravin a surovin včetně ozářených složek, aby se spotřebitelé mohli rozhodnout dle svých preferencí.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI