Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

European Dry Food, Snack and Confectionery EPPS in Berlin, 25. - 27. 3. 2018
19.01.2018

European Food Supplements Conference - extended early bird, 8. - 9. 3. 2018
19.01.2018

Enhancing Consumer Protection in the EU: Preserving Consumers’ Rights in the Digital Society, 6. 3. 2018
19.01.2018

Pozvánky na semináře: "Financial Man. of Horizon 2020 Projects. Theoretical and Practical Approach"
19.01.2018

Ctpp >


Inspekce odhalila případy falšování sudového vína nepovolenými syntetickými aromatickými látkami
Datum: 18.12.2017
SZPI
Vydáno: 14.12.2017
Autor: SZPI

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 12. 2017.

 

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v minulých měsících tohoto roku namátkovou kontrolu sudových vín prodávaných převážně ve vinotékách, u které se zaměřila na analýzu obsahu nepovolených syntetických aromatických látek ve víně.

Inspektoři při odběru preferovali aromatické odrůdy, například Tramín, Pálava, Rulandské šedé, Moravský muškát, případně Muškát Ottonel nebo Sauvignon.

Z 20 odebraných vzorků sudových vín byla ve 4 případech zjištěna přítomnost nepovolených syntetických aromatických látek.

Laboratorní analýzy byly prováděny novou akreditovanou metodou pro stanovení tzv. gama-laktonů, která slouží k odhalování tohoto způsobu falšování, tedy přidávání umělých syntetických aromat do vín, jejichž přítomnost je v této potravině zakázána.

O zavedení a využívání této laboratorní metody informovala SZPI v tiskové zprávě ze dne 14. 7. 2017.

Výsledky kontroly bohužel potvrdily podezření z používání tohoto nepovoleného enologického postupu.

V cílených kontrolách s tímto zaměřením bude inspekce pokračovat i v budoucnu. S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.


Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal – referent mediální komunikace, tel.: + 420 542 426 613

Zdroj: SZPI