Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2017
11.12.2017

TÉMA: Perspektivy strategického financování vědy do r. 2024
11.12.2017

Pizza je nově na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO
11.12.2017

Bezlepková dieta stojí nemocné měsíčně asi 3000 korun navíc
11.12.2017

Ctpp >


Biofilmy v potravinářství
Datum: 04.12.2017
Společnost pro výživu
Vydáno: 29.11.2017
Autor: Společnost pro výživu

 

Přehledová práce "Biofilmy v potravinářství" byla publikována v časopise Výživa a potraviny.

 

Přehledová práce "Biofilmy v potravinářství" byla publikována v časopise Výživa a potraviny 5/2017, vydávaném Společností pro výživu.

Abstrakt
Společenstva mikroorganismů, která označujeme jako biofilmy nacházíme v různých prostředích. Ve většině potravinářských provozů je jejich výskyt nežádoucí a někdy vede až k produkci mikrobiálně závadných potravin a nápojů. Zabránit tomu můžeme včasnou prevencí a dodržováním potřebných zásad. Dobré je také vědět, co to biofilm je, jak se tvoří a jaká nebezpečí může představovat. Důležité je předcházení tvorby biofilmu a jeho případná likvidace pravidelnou sanitací zařízení účinnými sanitačními postupy spolu s následným vytvářením prostředí schopným inhibovat jeho další růst. Nebezpečí biofilmů spočívá ve výskytu patogenních mikroorganismů, které v případě kontaminace potravin představují riziko alimentární nákazy. Častěji však dochází k ekonomickým ztrátám, likvidacím celých výrobních šarží, a pokud se problém nezachytí včas, ke ztrátě důvěryhodnosti.

Autorka: Ing. Iveta Horsáková, Ph.D., Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha

Obrázek "Tvorba biofilmu v pěti fázích" (1 - volné buňky, 2 - zachycené buňky na povrchu, 3 - mikrokolonie, 4 - makrokolonie, 5 - uvolnění buněk z biofilmu). Zdroj: Výživa a potraviny 5/2017 

Zdroj: Společnost pro výživu