Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Test grilovacích tyčinek 2020
09.07.2020

Test grilovacích kořenicích přípravků 2020
09.07.2020

Potravinářská inspekce zjistila doplněk stravy škodlivý pro lidské zdraví s mimořádným množstvím rozpouštědel a dalších nepovolených látek
09.07.2020

Ctpp >


Tři až čtyři šálky kávy jsou dobré pro zdraví, zjistili vědci
Datum: 29.11.2017
ČTK

Dobrá zpráva pro všechny, kdo rádi pijí kávu. Podle nového vyhodnocení více než 200 vědeckých studií týkajících se zdravotních dopadů konzumace kávy, které zveřejnil odborný časopis British Medical Journal, je bezpečné vypít denně až čtyři šálky kávy.

"Konzumace kávy byla častěji spojená s kladnými než negativními dopady na celou škálu zdravotních rizik," uvedli autoři této srovnávací studie.

Vysoká konzumace kávy byla například provázená nižším rizikem konkrétních typů rakoviny včetně rakoviny prostaty, děložní výstelky, melanomu, rakoviny ústní dutiny, leukémie, nemelanomové rakoviny kůže a rakoviny jater.

Pijáci kávy, kteří si dopřáli tři šálky denně, měli nejnižší riziko kardiovaskulárních chorob, koronární choroby srdeční a infarktu. Konzumace kávy byla také spojena s nižším rizikem neurologických problémů včetně Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a deprese.

Negativní zdravotní následky byly naopak zjištěny při konzumaci kávy během těhotenství. V tomto případě se zdá být konzumace kávy spojená s nízkou porodní váhou, předčasným porodem a potraty.

U žen náchylných k lámavosti kostí káva zvyšuje riziko dalších fraktur, tvrdí vědci na základě nejnovějšího průzkumu.