Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2017
11.12.2017

TÉMA: Perspektivy strategického financování vědy do r. 2024
11.12.2017

Pizza je nově na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO
11.12.2017

Bezlepková dieta stojí nemocné měsíčně asi 3000 korun navíc
11.12.2017

Ctpp >


Slanina od slovenského výrobce obsahovala listerie
Datum: 29.11.2017
SVS
Tisková zpráva SVS ze dne 28. 11. 2017.

 



Do českých obchodů se dostala zásilka 230 kilogramů chlazené slaniny od slovenského výrobce obsahující baktérii  Listeria monocytogenes. Státní veterinární správa (SVS) obdržela informaci o přítomnosti kontaminovaného výrobku na našem trhu ze Slovenska prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Výrobek se prodával v obchodních řetězcích Globus a Tesco. Oba řetězce již stáhly neprodané kusy z trhu. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě prodeje.  

Identifikace výrobku:
Název: Bačova slanina Selection Schneider 300 g
Datum spotřeby: 26. 12. 2017
Výrobce: Mecom Group s.r.o., Poľná 4, Humenné, Slovenská republika

Do České republiky bylo dodáno celkem 230 kg této šarže výrobku. Uvedený produkt byl v prodeji v obchodní řetězcích Globus a Tesco od 13. 11. 2017. Obě společnosti jej okamžitě po obdržení informace o závadnosti produktu stáhly z trhu a v současné době již tuto šarži výrobku neprodávají.

Vzhledem k datu spotřeby lze předpokládat, že někteří spotřebitelé mohou mít zakoupený produkt ještě doma. V takovém případě SVS doporučuje uvedený výrobek rozhodně nekonzumovat. Zakoupený produkt je možné vrátit v místě nákupu,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS