Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Rodiče udělili školnímu projektu Ovoce a zelenina do škol jedničku
Datum: 01.07.2015
Agrární komora ČR

Anketa Cena Rodiny upozorňuje na nepřehlédnutelné aktivity, tvorbu, produkty, projekty a činnost, které podporují rodiče, děti a rodiny vůbec. Ceny se udělovaly celkem v 10 kategoriích, které pokrývaly širokou oblast rodinné problematiky. Těší nás, že se projektu Ovoce a zelenina do škol dostalo uznání a podpory právě ze strany rodičů.

V České republice projekt Ovoce a zelenina do škol funguje už šestým rokem. Jeho cílem je rozvoj správných stravovacích návyků, boj proti dětské obezitě, výchova budoucích spotřebitelů a zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny. Zatímco v prvním roce spuštění projektu se zúčastnilo 2 883 škol, v letošním roce je zapojeno již 3 741 škol. ČR získala na projekt z Evropské unie pro rok 2014/2015 téměř 151 milionů Kč, spolu se zdroji z národního rozpočtu je celková částka 191 milionů Kč.

Ovoce a zeleninu dostávají žáci prvního stupně základních škol zdarma. Dětem je určeno čerstvé ovoce a zelenina, přírodní ovocné a zeleninové šťávy bez konzervantů a dochucovadel. Od letošního roku mohou dostávat i ovocné protlaky. Roční limit na žáka na školní rok 2014/2015 je 333 Kč a 40 Kč na doprovodná opatření projektu. Za porci se považuje jeden kus ovoce nebo zeleniny o minimální hmotnosti 100 g nebo odpovídající množství drobnějšího ovoce. Mezi doporučené produkty patří jablka, mandarinky, pomeranče, banány, hrušky, mrkve, ředkvičky, rajčata, hroznové víno, broskve, nektarinky, okurky, švestky, blumy, kedlubny, jahody, papriky, meruňky, kiwi, hrachové lusky, ananasy, grepy, pomela, ovocné nebo zeleninové saláty, ovocné nebo zeleninové 100% šťávy nebo ovocné protlaky. Výběr druhů ovoce a zeleniny je záležitostí schváleného dodavatele, musí však být velmi kvalitní a dobré, aby dětem chutnalo. Upřednostňováno je především čerstvé ovoce a zelenina, šťávy a protlaky mohou tvořit u dodaných produktů maximálně 25 procent.

SZIF se snaží propagovat ovoce a zeleninu pěstované u nás, abychom podpořili místní producenty. Případné zahrnutí exotického ovoce lze považovat spíše za zpestření a rozšíření znalostí v rámci výuky. Od školního roku 2014/2015 podíl produktů pocházejících ze zemí mimo EU však může činit nejvýše 10 procent z celkového počtu dodávaných produktů. Rádi bychom samozřejmě podpořili tuzemské produkty co nejvíce, aby alespoň polovina dodaných svačin pocházela z ČR. Nedílnou součástí projektu jsou tzv. doprovodná opatření, prováděná v různých formách jako např. exkurze do zemědělských a pěstitelských podniků, odborné přednášky, vzdělávací a informační kampaně o dodávaných produktech, ochutnávky ovoce a zeleniny a produktů z nich nebo podpora na vybavení školních pozemků.

Více informací o projektu na www.ovocedoskol.szif.cz.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF