Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Odvádět odvody i za dobu, kdy zaměstnanec bude doma, nedává smysl. Česká mutace kurzarbeitu by také primárně neměla podporovat přechod zaměstnance k jinému zaměstnavateli
18.09.2020

Hospodářská komora vládě: Kurzarbeit podnikatelé vítají, sporné body by ale měla vláda přehodnotit
18.09.2020

Africký mor prasat je již ve třech ze čtyř zemí sousedících s ČR
18.09.2020

Ocenění Regionální potravina si převzalo sedm producentů z Pardubického kraje
18.09.2020

Ctpp >


Různé typy alkoholu podle vědců vzbuzují odlišné emoce
Datum: 23.11.2017
ČTK

Různé druhy alkoholu vzbuzují odlišné typy emocí, víno například přispívá k pocitu uvolnění, zatímco po požití tvrdého alkoholu se lidé cítí více sebevědomí a sexy.

Zjistili to britští vědci, kteří v rok trvajícím mezinárodním průzkumu oslovili více než 30.000 lidí. Výsledky studie pak zveřejnili v časopise British Medical Journal.

Destiláty jako je vodka, gin, whisky a další jsou podle vědců spojovány s celou škálou silných pocitů. Nejčastěji ale s těmi negativními, jako je agresivita, kterou pociťovalo 30 procent oslovených, nebo neklid (28 procent respondentů) a plačtivost (22 procent dotázaných). Pozitivní účinky, jako například přísun energie, hlásilo 58 procent lidí, 59 procent zase pocítilo větší sebedůvěru a 42 procent se cítilo atraktivněji.

Pijáci piva a vína naproti tomu zažívali spíše pocit uvolnění. Červené víno účastníci průzkumu nejčastěji spojovali s následným pocitem únavy.

Odlišné reakce na různé druhy pití mohou být podle vědců dány různým procentem alkoholu, přísadami a obvykle požívaným množstvím. Určitou roli může hrát i reklama a kulturní souvislosti. Podle vědců si tak lidé možná vybírají pití na základě svých nálad a toho, jaké následné pocity od daného nápoje očekávají.