Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Omezené možnosti detekce potravin a krmiv získaných novými technikami šlechtění
23.07.2019

Hlášení v systému RASFF: 28. týden 2019
23.07.2019

Deset pravidel Světové zdravotnické organizace (WHO) k zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin
23.07.2019

Pozvánka - S3 seminář DG Regio, 19. - 20. 9. 2019, Budapest
23.07.2019

Ctpp >


Jednání předsedy vlády se SZPI
Datum: 28.07.2017
SZPI, Petr Kopřiva

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka dnes navštívil Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Premiér v doprovodu náměstků Ministerstva zemědělství Viery Šedivé a Pavla Veselého zde jednal s ústředním ředitelem SZPI Martinem Klanicou.

Diskusi dominovalo téma kvality a bezpečnosti potravin na trhu v ČR s důrazem na aktuální problematiku tzv. dvojí kvality potravin a možnosti jejího řešení. Bohuslav Sobotka se zajímal i o dopady nedávných novelizací zákona o potravinách a vinařského zákona do kontrolní praxe SZPI. Pan předseda vlády se zároveň podrobně seznámil se strukturou, činností a kompetencemi Potravinářské inspekce.

Následně premiér s doprovodem navštívil odborné pracoviště SZPI pro analýzu vína. Tyto špičkové laboratoře provádí rozbory až 1500 vzorků vína ročně a disponují unikátním zařízením – nukleární magnetická rezonance -, které dokáže zjistit falšování geografického a botanického původu vína.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633