Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Omezené možnosti detekce potravin a krmiv získaných novými technikami šlechtění
23.07.2019

Hlášení v systému RASFF: 28. týden 2019
23.07.2019

Deset pravidel Světové zdravotnické organizace (WHO) k zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin
23.07.2019

Pozvánka - S3 seminář DG Regio, 19. - 20. 9. 2019, Budapest
23.07.2019

Ctpp >


Kaufland pod vlastní značkou prodával kečup s nižším obsahem rajčat
Datum: 24.07.2017
SZPI
Vydáno: 21.7.2017
Autor: SZPI

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 21. 7. 2017.

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Kaufland Česká republika v.o.s., aby stáhla ze všech svých poboček falšovanou potravinu K - Classic Tomato Ketchup – rajčatový kečup jemný, v balení 500 ml, s označením data minimální trvanlivosti do 20.03.2018, země původu: Polsko.

Výrobce na obal uvedl: „100 g kečupu bylo vyrobeno z 205 g rajčat“ (pozn.: 100 g hotového kečupu z 205 g syrových rajčat). Laboratorní rozbor SZPI ale potvrdil přítomnost rajčat pouze v množství 152 g rajčat na 100 g kečupu. Výrobce tak porušil platný právní předpis uvedením zavádějícího údaje a inspektoři SZPI nařídili stažení závadné šarže z trhu.

Z došetřování vyplynulo, že celková velikost nevyhovující šarže byla 14 112 ks, přičemž na základě opatření se podařilo stáhnout pouze 575 kusů, zbytek si již koupili spotřebitelé na pobočkách prodejce.

S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI