Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Vladimír Dlouhý: Podmínky pro podnikání se zhoršily kvůli odborářům, kterým vláda vyhoví ve všem, o co si řeknou. Doplácí na to zaměstnavatelé i jejich zaměstnanci
23.05.2019

Povinnosti podnikatelů vůči státu ode dneška spravuje Právní elektronický systém
23.05.2019

Projekt SVS pro předškoláky bude pokračovat i v roce 2019
23.05.2019

Dietární zdroje vitaminu D v české populaci (4-90 let)
23.05.2019

Ctpp >


Jahody aneb jak si je vybírat?
Datum: 29.06.2017
Akademie kvality
Vydáno: 28.6.2017
Autor: Akademie kvality

 

Informace o jahodách, jejich složení, uchovávání a správném výběru.

 


Foto: Shutterstock

Koncem května začaly dozrávat první tuzemské jahody. Jak poznáme, že jsou opravdu z České republiky? 

Jak by měly vypadat kvalitní jahody?

Na první pohled jsou tuzemské jahody čerstvé, lesklé, bez otlaků a povadlých kališních lístků. České jahody bývají obvykle menší než jahody dovozové. Vždy jsou prodávány ve vhodném, čistém, pevném a nepoužitém obalu.

Rozhodující je i chuť a vůně

Jahody vypěstované v našem klimatu a regionu jsou mnohými spotřebiteli považovány za chutnější, protože jsou ještě v den sklizně u zákazníka. Proto jsou vždy čerstvé a plné jahodové chuti i vůně.

Pomůže vám „jahodová mapa“

Pokud chcete mít opravdu jistotu, odkud jahody pocházejí, navštivte webové stránky Ministerstva zemědělství ČR: http://eagri.cz/. Najdete tam přehledné informace o tom, kde aktuálně probíhají po celé České republice samosběry jahod.

Po celý červenec se postupně budete dozvídat na Akademii kvality o jahodách více zajímavých informací.

Zdroj: Akademie kvality


Více informací ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z: JAHODY

Vůně, šťavnatost a sytě červená barva sladkých jahod rozzáří chuť a vzhled každého pokrmu. Nikoho nepřekvapuje, že jahody se řadí k nejoblíbenějšímu ovoci na světě. Existuje více než 600 odrůd, které se liší vůní a chutí, velikostí a texturou. Lesní jahody jsou menší, ale vyznačují se intenzivnější chutí a vůní. Jahody, které vypadají jako ovocné srdce, jsou výjimečně bohatým zdrojem zdraví prospěšných nutrientů.

Jahody jako i ostatní drobné ovoce jsou vynikajícím zdrojem fenolů, především anthokyanů a ellagtaninů. Anthokyany jahodám dávají nejen červenou barvu, ale působí jako velmi účinné antioxidanty, které ochraňují struktury buněk v těle a brání je před poškozením kyslíkovými radikály ve všech orgánových systémech těla. Skladba fenolů v jahodách z nich činí ovoce ochraňující zdraví srdce, s protizánětlivými a antikancerogenními účinky. Výsledky studií na zvířecích modelech naznačují, že jahody pomáhají chránit mozek před oxidačním stresem a snižují vliv stárnutí na funkce mozku. U myší, krmených jahodami se výrazně zlepšila vzdělávací kapacita a motorické schopnosti. Jahody se vyznačují jako vynikající zdroj vitaminu C, vitaminu K a manganu. Jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny potravy, dobrým zdrojem draslíku, kyseliny listové, riboflavinu, vitaminu B5, omega -3 mastných kyselin (z jadérek), vitaminu B6, hořčíku a mědi. Konzumace jahod, tj. ovoce s vyšším obsahem antioxidantů (vitaminu A, C, E, a karotenoidů) přispívá ke snížení rizika degenerace makuly ve vyšším věku .
Podrobný přehled o složení nutričně významných látek obsažených v jahodách byl publikován Oregonskou komisí pro jahody (Oregon Strawberry Commision, USA).

Možné zdravotní komplikace
Obdobně jako kiwi mohou jahody vyvolat alergické reakce, zvláště malých dětí, které se mohou projevit vyrážkou, nevolností, otokem obličeje, problémy s dýchání aj. Při první konzumaci jahod je nezbytná opatrnost.
Jisté nebezpečí pro zdraví mohou představovat rezidua pesticidů v jahodách. Při kontrolách Státní zemědělské a potravinářské inspekce byly jen ojediněle zjištěny jejich nadlimitní hodnoty. Spotřebitelé, kteří by chtěli omezit riziko spojené s výskytem reziduí pesticidů v potravinách, je vhodnější volbou produkce z ekologického zemědělství.
Jahody patří k potravinám, které obsahují vyšší množství šťavelanů, tj. solí kyseliny šťavelové, které se mohou koncentrovat v tělních tekutinách, tvořit krystaly a způsobovat zdravotní problémy. Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by neměly jahody konzumovat. Šťavelany zhoršují vstřebávání vápníku. Osoby, kterým je doporučeno zvýšit příjem vápníku, se musí jahod vzdát nebo je konzumovat 2-3 h před/po užití preparátů.
Jahody obsahují goitrogeny přirozeně se vyskytující látky s tzv. strumigenním účinkem, jež inhibují syntézu hormonů štítné žlázy a přenos jodu ve štítné žláze. Výsledkem jejich působení je zvětšení štítné žlázy (struma) a posléze i porucha její funkce. Kuchyňská úprava je do jisté míry inaktivuje. Osoby, které mají problémy se štítnou žlázou by se měly jahod vzdát.

Doporučení pro nákup a uchování v domácnosti
Jahody se velmi rychle kazí, je třeba je kupovat jen pár dní před předpokládanou spotřebou. Doporučuje se vybírat pevné a oblé plody, které mají jasnou tmavě červenou barvu a zelený klobouk z kališních lístků, bez známek výskytu plísní. Jahody po sklizni již nedozrávají, proto při výběru není vhodné volit nedostatečně zbarvené plody např. se žlutými nebo zelenými místy, které mohou být nakyslé či horší jakosti. Středně veliké jahody bývají chutnější než příliš velké plody. Při nákupu předem balených jahod je třeba se ujistit, zda plody nejsou příliš natěsnané (což vede k potlučení a následnému poškození plodů) a zda v dóze či obalu nejsou známky skvrn či vlhkosti, které mohou být příznakem kažení plodů.
Jahody obdobně jako ostatní drobné ovoce se rychle kazí, proto je nezbytné věnovat jim velkou pozornost při jejich skladování. Před uložením do chladničky je nezbytné plody prohlédnout, odstranit všechny plesnivé nebo poškozené, které by následně mohly kontaminovat i ostatní plody. Nemyté plody lze uložit do původní dózy nebo rozložit je na tácek pokrytý papírovou utěrkou a následně přikrýt např. fólií na potraviny. Jahody lze uchovat v čerstvém stavu v lednici po dobu jednoho až dvou dnů. Jahody je nevhodné uchovávat dlouho při pokojové teplotě nebo na slunci.
Před zmrazením se doporučuje plody jemně omýt a osušit lehkým protřepáním, následně uložit do jedné vrstvy v např. mikroténovém sáčku a zmrazit. Zmrazené plody lze pak uchovat ve více vrstvách po dobu až jednoho roku. Přídavek malého množství citrónové šťávy k jahodám pomůže uchovat jejich barvu. Jahody lze zmrazit vcelku, krájené či rozmačkané. Vysoký obsah vitaminu C si uchovávají jen jahody zmrazené vcelku. (mch)

Nutriční složení jahod na základě dat dostupných v aktuální verzi Databáze složení potravin ČR.