Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Omezené možnosti detekce potravin a krmiv získaných novými technikami šlechtění
23.07.2019

Hlášení v systému RASFF: 28. týden 2019
23.07.2019

Deset pravidel Světové zdravotnické organizace (WHO) k zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin
23.07.2019

Pozvánka - S3 seminář DG Regio, 19. - 20. 9. 2019, Budapest
23.07.2019

Ctpp >


Nehygienický prodej masných výrobků na farmářských trzích v Královéhradeckém kraji
Datum: 27.06.2017
SVS
Vydáno: 23.6.2017
Autor: SVS

 

Informace SVS ze dne 23. 6. 2017.

 



Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy provedli o uplynulém víkendu kontrolu prodeje na farmářských trzích ve městě Doudleby nad Orlicí v Královéhradeckém kraji, při které zjistili četné nedostatky. Ty se týkaly především nedodržení teploty uchovávání nabízeného zboží, ochrany těchto potravin před vnější kontaminací a jejich značení.  Zkontrolováno bylo celkem zhruba 30 kg masných výrobků. Jejich výrobcem nebyl prodávající subjekt, ale komerční výrobci masných produktů.

V místě uložení masných výrobků byla naměřena teplota 15 °C, ačkoliv teplota uchování deklarovaná výrobcem byla do 5 °C, respektive  do 7 °C . Masné výrobky byly volně položené na prodejním pultu bez jakékoliv ochrany před sekundární kontaminací (zejména před povětrnostními vlivy a kontaktem zákazníků). U vystavených masných výrobků nebylo uvedeno žádné datum použitelnosti ani datum minimální trvanlivosti a nebyly označeny dalšími povinnými údaji.

Na základě kontroly byl prodej masných výrobků na místě pozastaven a po dohodě s organizátorem prodejce trh opustil. Prodejci může dle platné legislativy hrozit pokuta až do výše 10 000 000 Kč.

Zdroj: SVS