Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 23. týden 2015
Datum: 11.06.2015
Bezpečnost potravin

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

05/06/2015

Belgie

 histamin (1100 mg/kg – ppm) v mraženém steaku z tuňáka

Vietnam

05/06/2015

Nizozemsko

Salmonella spp. (přítomnost /10g) v krokodýlích tournedos

Nizozemsko

05/06/2015

Francie

Escherichia coli produkující shiga toxin (H11, eae+,  stx1+) v mražených hamburgerech

Španělsko

05/06/2015

Francie

 Salmonella typhimurium (přítomnost /25g) v mase z krůtích stehen

Polsko

05/06/2015

Belgie

 chlorpyrifos (12.2 mg/kg – ppm) v bazalce pravé

Kambodža

05/06/2015

Maďarsko

 Listeria monocytogenes(3,1x10 CFU/g) v uzené makrele

Rumunsko

04/06/2015

Nizozemsko

 ethephon (2.9 mg/kg – ppm) v ananasu

Mauritius

04/06/2015

Německo

 atropin (198.5 µg/kg - ppb) a skopolamin (45 µg/kg – ppb) v bio polentě z kukuřičné mouky

Německo

04/06/2015

Nizozemsko

 úlomky skla (velmi malé skleněné částečky) ve víně

Jihoafrická republika

04/06/2015

Nizozemsko

 cizí těleso (velikost 7-17 krát 5-14 mm) v mražených rybích filetech

Německo

04/06/2015

Irsko

 ochratoxin A (433.5 µg/kg – ppb) v kořenu lékořice

Turecko, přes Spojené království

04/06/2015

Irsko

 kousky kovu v mraženém doner kebabu neznámého původu

přes Spojené království

03/06/2015

Německo

 cizí těleso (drát 1,5 cm dlouhý) v tabulkové čokoládě

Německo

03/06/2015

Švýcarsko

 Listeria monocytogenes (400 CFU/g) v sýru gorgonzola

Itálie

03/06/2015

Česká republika

 vysoký obsah morfinu (137 mg/kg – ppm) v semenech máku modrého

Austrálie, přes Nizozemsko

02/06/2015

Francie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v sýrech ze syrového mléka

Francie

02/06/2015

Polsko

 deoxynivalenol (DON) (2198 µg/kg – ppb) v slaném popkornu

vyrobeno v České republice, surovina z Maďarska

02/06/2015

Nizozemsko

 Salmonella spp. (přítomnost /25g) v zázvoru

Nigérie, přes Spojené království

01/06/2015

Švédsko

 rtuť (0.5 mg/kg – ppm) v bobulích klanoprašky čínské (Schisandra chinensis)

Singapur, přes Nizozemsko

01/06/2015

Finsko

 cizí těleso (skleněné střepy) v láhvi bílého vína

Jihoafrická republika

01/06/2015

Polsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v aspiku s kuřecími prsy

Polsko

01/06/2015

Německo

 vysoký obsah olova (55 mg/kg - ppm) v prášku ze zeolitu

Německo

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 


Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.  

- See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-23-tyden-2015.aspx#sthash.wVKd29Om.dpuf