Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Přednáška: Rostlinné nápoje. Jejich výživové hodnocení a srovnání s kravským mlékem
Datum: 14.06.2017
ÚZEI

Přednáška: Rostlinné nápoje. Jejich výživové hodnocení a srovnání s kravským mlékem

 

Vydáno: 13.6.2017
Autor: ÚZEI

 

Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků dne 27. června 2017.

 

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací zvou na přednášku Rostlinné nápoje (rostlinná "mléka"). Jejich výživové hodnocení a srovnání s kravským mlékem. 

Přednáška se uskuteční dne 27. 6. 2017 v 14:30 hodin v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. patře.

Abstrakt
V poslední době se na našem trhu objevuje stále více druhů rostlinných nápojů z mandlí, ovsa, rýže, pohanky, máku, kukuřice, kokosu a zejména sóji (spotřebiteli nesprávně nazývaných rostlinná mléka), které vyrábějí různí výrobci. V reklamě jsou tyto výrobky z hlediska výživového většinou vysoce nadhodnocovány a spotřebitelé, zejména mladí je používají pro sebe nebo i pro své děti jako náhradu kravského mléka. V přednášce bude na základě analýzy složení srovnána výživová hodnota 12 druhů rostlinných nápojů s výživovou hodnotou kravského mléka. Budou prezentovány i výsledky senzorického hodnocení těchto nápojů a polotučného a plnotučného mléka. Zvláštní pozornost bude věnována hodnocení sušených sójových nápojů, zvláště jejich tukové složky, jejíž složení v laboratoři VŠCHT sledujeme již několik let.

Výsledek srovnání výživové hodnoty rostlinných nápojů a kravského mléka je jednoznačný - rostlinné nápoje nemohou v žádném případě nahradit kravské mléko, zejména u dětí. Mohou sloužit pouze ke zpestření jídelníčku.  

 


Zdroj: ÚZEI